Sezon na żurawinę

123rf.com

Żurawina jest bogata w błonnik, ma również działanie przeciwutleniające. To idealna zdrowa przekąska i atrakcyjny zamiennik słodyczy.
Malownicze pejzaże bezkresnych żurawinowych pól rozpościerają się na wschodnim wybrzeżu USA w stanie Massachusetts, w okolicach Bostonu. Stąd pochodzi najwyższej jakości żurawina Bakalland. Przepiękne krzewy, rozciągające się na torfowiskach i terenach bagiennych, zachwycają nie tylko soczystością dojrzewających owoców, ale przede wszystkim przepięknymi odcieniami czerwieni. Owoce nabierają barw i smaku od wiosny, a w połowie września rozpoczynają się zbiory w pełni dojrzałej, dorodnej żurawiny. Wówczas krzewy zalewane są wodą, pod wpływem której owoce wypływają na powierzchnię – i dzięki temu pozostają nienaruszone. Niespotykany widok unoszącej się na wodzie żurawiny tworzący malowniczy krajobraz purpurowych jezior, z pewnością zachwyci każdego. Kolejnym etapem produkcji jest suszenie tych aromatycznych i delikatnych owoców na słońcu. Cały proces ma na celu zachowanie żurawiny w całości, a tym samym zachowanie pełni soku i wartości odżywczych.

reklama

Choć o żurawinie najczęściej przypominamy sobie podczas przygotowywania potraw i wypieków, to doskonale sprawdza się ona także jako samodzielna przekąska między posiłkami, zamiennik słodyczy albo w formie dodatku do ulubionego jogurtu albo koktajlu. Żurawina to prawdziwym skarbem natury, jest bogata przede wszystkim w błonnik, który reguluje pracę naszego trawiennego. Suszona żurawina ma również działanie przeciwutleniające, podobnie jak na przykład czerwone wino.

Dobrej jakości suszona żurawina to przede wszystkim całe, dorodne i z pewnością niepocięte owoce. Owalne, delikatnie pomarszczone kuleczki od Bakalland zachowują naturalny sok, co również świadczy o ich najwyższej jakości. Dzięki temu, że owoce żurawiny suszone są na słońcu w całości, utrzymują intensywny kolor, jędrność, smak i niepowtarzalny aromat.