Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Z czym jeść sushi?

123rf.com
28 maja 2016 in Styl Życia by redakcja
Sos sojowy, wasabi i marynowany imbir to przyprawy, których nie może zabraknąć w żadnym zestawie sushi. Co warto o nich wiedzieć?

Prawdziwy sos sojowy jest w stu procentach naturalny i składa się tylko z 4 składników – soi, pszenicy wody i soli. Jak połączyć go z sushi? Do specjalnego małego talerzyka nalewamy jego niewielką ilość. Nie można przesadzić, bo jeśli zostawimy w sosjerce za dużo sosu, może to być odebrane jako zniewaga. Nigiri maczamy w sosie zawsze od tej strony, na której ułożona jest ryba. Nie należy „topić” całych kawałków w słonym sosie, a także nasączać nim ryżu – burzy to równowagę smaków i może sprawić, że ryż się rozsypie. Jeśli nie chcemy popełnić faux pas, unikajmy także mieszania sosu sojowego z wasabi – praktyka ta nie jest mile widziana wśród tradycjonalistów.

Ostry japoński chrzan, który dodawany jest zawsze do sushi i sashimi to wasabi. „Jest dużo ostrzejszy niż znany nam w Polsce chrzan, dlatego też nie można przesadzić z jego ilością – ta zielona, niewinnie wyglądająca przyprawa naprawdę może wycisnąć łzy z oczu!”, mówi właściciel TenSushi Tomasz Bojanowicz. Dodaje się ją do wszelkiego rodzaju sushi, aby wyostrzyć i urozmaicić smak składników. Warto także pamiętać, że wasabi skutecznie zapobiega zatruciom pokarmowym i słynie z właściwości antybakteryjnych, dlatego też zwykło się łączyć je z surową rybą.

Przy prawdziwej uczcie różnorodnych i wyrazistych składników, odświeżenie naszych kubków smakowych zapewnia marynowany imbir. Ten przepyszny dodatek neutralizuje smaki i wzmacnia doznania, pozwalając w pełni cieszyć się wybornym sushi. O czym trzeba pamiętać w przypadku tego dodatku? „Plastrów marynowanego imbiru nie należy łączyć z innymi składankami, ale jeść pomiędzy poszczególnymi porcjami sushi”, tłumaczy Tomasz Bojanowicz. Pomaga to w przywróceniu równowagi smaków w trakcie posiłku, odświeża oddech oraz wspomaga trawienie i łagodzi ostrość wasabi.


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI