Kilka słów o parafinie

123rf.com

Gdyby parafina była książką to twórcy kosmetyków naturalnych na pewno umieściliby ja na liście ksiąg zakazanych. Czy rzeczywiście parafina jest tym co najgorsze w kosmetyce?
Mit. Parafina jest mieszanką alkanów pozbawioną smaku i zapachu. Jest jednym z lepiej przebadanych składników kosmetycznych ze względu na swoje szerokie zastosowanie. Korzysta z niej nie tylko przemysł kosmetyczny ale też spożywczy i farmaceutyczny.

reklama

Kumuluje się w organizmie i wpływa na jego metabolizm

Mit. Parafina, jako mieszanka węglowodorów, jest nieszkodliwa dla organizmu. Jej działanie ogranicza się do górnych warstw naskórka a przenikanie do skóry właściwej jest minimalne. Żeby działać na cały organizm musiałaby dostać się do krwioobiegu i razem z krwią być dostarczoną się do poszczególnych narządów, a jest to praktycznie niemożliwe.

Parafina zmiękcza i wygładza skórę

Prawda. Parafina na powierzchni skóry tworzy ochronny film , chroniący przed nadmierną przeznaskórkową utratą wody. Ponadto, wzmacnia i odbudowuje barierę chroniącą skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Właśnie dlatego znalazła zastosowanie w wyrobach kosmetycznych do bardzo przesuszonej i zniszczonej skóry.

Kosmetyki z parafiną wpływają na zaostrzenie trądziku

Prawda. W przypadku cery trądzikowej i zanieczyszczonej wymiana gazowa jest bardzo pożądana. Bardzo często lekarze dermatolodzy przypisują leki zawierające nadtlenek benzoilu by wytworzyć warunki tlenowe, zabójcze dla bakterii beztlenowych Propionobacterium acnes odpowiedzialnych za zmiany trądzikowe. Tymczasem parafina działa całkiem odwrotnie. Zapychając skórę i utrudniając wymianę gazów, stwarza znakomite warunki dla rozwoju bakterii co w znaczący sposób wpływa na pogorszenie stanu cery trądzikowej.

Kosmetyki z parafiną nie mają wpływu na starzenie się skóry

Mit. Skóra starzeje się w wyniku zmian hormonalnych, genetycznych ale i tych pochodzenia zewnętrznego. Aby jak najdłużej była młoda potrzebuje tlenu, a co za tym idzie prawidłowego ukrwienia i dostarczenia składników odżywczych. Kosmetyki z parafiną tworząc warstwę nieprzepuszczalna na skórze, skutecznie hamują te procesy, wynikiem czego jest szybsze starzenie się skóry.

Niektóre problemy skórne wymagają używania parafiny

Prawda. Nieprzepuszczalny film na skórze chroniący przed utratą wody bardzo potrzebny jest w przypadku przesuszonej i zniszczonej skóry. To samo dotyczy skóry osób cierpiących na Atopowe Zapalenie Skóry. Jest również przydatna w kosmetykach dla osób przebywających w bardzo niskich temperaturach. W tych przypadkach, na pierwszym miejscu stawia się konieczność odbudowy bariery ochronnej skóry i zatrzymanie nadmiernej przeznaskórkowej utraty wilgoci a parafina zadanie to spełnia znakomicie.

Nie ma wątpliwości, że parafina dla skóry normalnej jest szkodliwa i należy ją ograniczyć. Jak narazie jednak wciąż musi być stosowana w preparatach do skóry atopowej i zniszczonej, więc przemysł kosmetyczny nie może z niej całkowicie zrezygnować dopóki nie odkryje równie skutecznego ale i bezproblemowego składnika.