Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Arroz de Marisco (owoce morza duszone w sosie własnym)


17 lutego 2012 Przepisy redakcja
Południe Portugalii, a dokładniej słynący z pięknych plaż region Algarve, szczyci się doskonałymi potrawami z owoców morza. Najpopularniejsza jest tu cataplana, czyli danie z owoców morza, czasem z dodatkiem kurczaka lub wieprzowiny, duszone w specjalnym, miedzianym naczyniu z przykrywką, zwanym cataplana. Przypomina ono zamknięta muszlę. Dzięki jego zastosowaniu, dania gotują się szybko, zachowują swój smak i aromat oraz są zdrowsze, ponieważ używa się mniej tłuszczu. Co prawda, większość z nas nie ma tego wspaniałego naczynia, ale spróbujmy osiągnąć podobny efekt przy pomocy dostępnych nam sprzętów.

Potrzebne składniki: * 20 dag ugotowanego ryżu * 20 dag kiełbasy portugalskiej (np. chorizo) * 12 dag polędwiczki wieprzowej * 20 dag surowego boczku * 20 dag małży sercówek * 1 langusta * 4 obrane krewetki black tiger * ½ szklanki koktajlowych krewetek * 15 dag mięsa małży * 60 dag pomidorów * 12 dag zielonego groszku * 30 dag cebuli * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki oliwy * 1 łyżka kopru * sok z cytryny * sól i pieprz * szafran Sposób przygotowania: 1. Groszek, czosnek i posiekaną cebulę podsmażamy na oleju. 2. Dodajemy pokrojone i obrane pomidory oraz owoce morza i dusimy około 10 minut. 3. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, boczek i polędwiczkę i dusimy kolejne 5 minut. 4. Wsypujemy ryż, przyprawy i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie dusimy całość pod przykryciem jeszcze przez 20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Więcej informacji na temat Portugalii można znaleźć na stronie: www.visitportugal.com oraz na Facebook’u www.facebook.com/visitportugal




Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI