Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bacalhau com Natas (dorsz zapiekany z parmezanem)


16 lutego 2012 Przepisy redakcja
Solony i suszony, dorsz, czyli bacalhau, to podstawa wielu tradycyjnych portugalskich dań. Podobno istnieje ponad 365 przepisów z jego udziałem (po jednym na każdy dzień roku), a niektórzy twierdzą nawet, że jest ich ponad tysiąc. Każdy region Portugalii ma swój unikalny sposób jego przyrządzania. Spróbowanie bacalhau to punkt obowiązkowy wycieczki do tego kraju. My proponujemy bacalhau com natas (czyli dorsz zapiekany z parmezanem).

Potrzebne składniki: * kilogram suszonego dorsza * 20 dag tartego parmezanu *1,6 kgziemniaków *1 lśmietany * 30 dag cebuli * 2 łyżki oliwy * 1 ząbek czosnku * natka pietruszki * sól i pieprz Sposób przygotowania: 1. Dorsza należy moczyć w wodzie przez dwie doby, zmieniając wodę co kilka godzin. 2. Na oliwie podsmażamy czosnek i cebulę oraz dodajemy przyprawy. 3. Na patelnie dodajemy dorsza oraz ziemniaki pokrojone w plastry. 4. Całość zalewamy śmietaną i gotujemy jeszcze przez 10 minut, by uzyskać jednolitą konsystencję. 5. Potrawę przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i na 10 minut wkładamy do rozgrzanego do180°Cpiekarnika. 6. Przed podaniem, potrawę posypujemy natką pietruszki. Więcej informacji na temat kuchni portugalskiej i Portugalii znajdziecie na Turismo de Portugal –www.visitportugal.com i  www.facebook.com/visitportugal.



Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI