Brulee z dodatkiem włoskiego sera z konfiturą gruszkową i cynamonem

reklama

Składniki
  • Smietanka 30 % 200 g
  • Mleko 100 g
  • Wanilia 1/2 laski
  • Ser ricotta 150 g
  • Cukier 60 g
  • Żółtka 80 g
  • Cukier brązowy do posypania 40 g
  • Gruszka 400 g
  • Cukier biały 40 g
  • Sok z cytryny 50 g
  • Cynamon mielony
  • Kardamon mielony
Sposób przygotowania

W garnku zagotuj mleko ze śmietanką, laską wanilii i odstaw na około 15 minut. Ubij żółtka z cukrem i połącz z przygotowanym śmietanowym roztworem. Dodaj ser ricotta i dokładnie wymieszaj. Rozlej do małych naczyń żaroodpornych i piecz w piekarniku w kąpieli wodnej przez około 45 minut, aż masa będzie gęsta. Sposób przygotowania konfitury: Obierz i drobno pokrój gruszki. Dodaj sok z cytryny, cukier, kardamon i cynamon. Gotuj przez około 5- 8 minut i odstaw. Zimny krem brulee posyp brązowym cukrem i skarmelizuj palnikiem.

Serwuj z konfiturą.

Podsumowanie przepisu

Autorem przepisu jest Piotr Lisiewski