Fondant czekoladowy

reklama

Składniki
  • dobra, ciemna czekolada (min 70 proc) 80 g
  • masło 50 g
  • jajko 1 szt
  • żółtko 1 szt
  • cukier 25 g
  • sól mała szczypta
  • mąka 1 łyżka
  • esencja waniliowa 1/4 łyżeczki
  • cukier puder
  • masło i kakao do przygotowania foremek
  • SOS:
  • mrożone maliny 1/2 szklanki
  • cukier 2 łyżki
  • różowy pieprz szczypta
Sposób przygotowania

Dwa ramekiny  wysmaruj masłem, oprósz gorzkim kakao. Nagrzej piekarnik do 220 stopni. W misce ustawionej na rondelku z wolno gotującą się woda roztop

czekoladę z masłem, od czasu do czasu je mieszając. Gdy czekolada i

masło się połączą, zdejmij miskę z garnka i odstaw do przestudzenia.

Za pomocą miksera ubij jajko, żółtko, cukier i esencję waniliową na

puszystą, jasną masę. Dodaj sól i mąkę i wymieszaj. Dodaj masę

jajeczną do roztopionej czekolady i delikatnie wymieszaj łopatką, aż

do połączenia składników. Przelej masę do przygotowanych ramekinów (do

3/4 wysokości), wstaw do nagrzanego piekarnika  i piecz10 minut.

W międzyczasie – jeśli chcesz – przygotuj sos: w rondelku podgrzej

maliny z cukrem i szczypta pieprzu, aż owoce zamienią się w gęstą

konfiturę.

Upieczony fondant wyjmij z piekarnika, odstaw na 1 minutę po czym,

uważając, by się nie poparzyć, przełóż na talerzyk do góry dnem.

Oprócz cukrem pudrem i natychmiast podawaj – sam lub z  sosem

malinowym.

Podsumowanie przepisu

Wbrew pozorom czekoladowy fondant nie jest wielce skomplikowanym deserem. Składa się z zaledwie kilku składników – dlatego kluczowe jest zadbanie o ich jakość. Cała sztuk opiera się tu na czasie – ciastko trzeba wyjąc z piekarnika nie za wcześnie, ani nie za późno – tylko wówczas fondant uzyska pożądaną konsystencję, będzie upieczony z zewnątrz, a w środku będzie skrywał wnętrze z płynnej, ciemnej czekolady. W cenie jest prostota, więc fondant wystarczy oprószyć cukrem pudrem, który nieco osłodzi mocno czekoladowy deser. Jednak w wyjątkowych sytuacjach można go podać z prostym malinowym sosem z malin, lekko doprawionych różowym pieprzem -pisze Małgorzata Minta, autorka przepisu.