ChiliBite Sezonowo: Sernik jogurtowy z truskawkami

Pieczcie go w czerwcu i na początku lipca, gdy truskawki cudownie słodkie i w tak wielu odmianach. Oczywiście zawsze tęsknię za smakiem kaszebskiej maleny i odmiany senga sengana, ale już w tym roku mam własne krzaczki w ogrodzie!|Pieczcie go w czerwcu i na początku lipca, gdy truskawki cudownie słodkie i w tak wielu odmianach. Oczywiście zawsze tęsknię za smakiem kaszebskiej maleny i odmiany senga sengana, ale już w tym roku mam własne krzaczki w ogrodzie!|Pieczcie go w czerwcu i na początku lipca, gdy truskawki cudownie słodkie i w tak wielu odmianach. Oczywiście zawsze tęsknię za smakiem kaszebskiej maleny i odmiany senga sengana, ale już w tym roku mam własne krzaczki w ogrodzie!|Pieczcie go w czerwcu i na początku lipca, gdy truskawki cudownie słodkie i w tak wielu odmianach. Oczywiście zawsze tęsknię za smakiem kaszebskiej maleny i odmiany senga sengana, ale już w tym roku mam własne krzaczki w ogrodzie!
Sernik jest bardzo delikatny i leciutki, ma wyraźną nutę truskawkową przełamaną odrobiną kokosa. W tym serniku znajdziecie cieniutkie plasterki truskawek w dwóch warstwach, a na wierzchu cudowne, chrupiące cukrowe prażone płatki migdałowe, które koniecznie zróbcie na zapas i wykorzystujcie do wielu deserów. Jeśli nie przepadasz za  smakiem kokosa, użyj innych ciastek i pomiń chipsy kokosowe. Ponieważ lubimy mniej słodkie wypieki, tort jest niezbyt słodki, ale wg uznania możesz zawsze zwiększyć ilość cukru, tylko… po co?

reklama

Składniki
  • płatki migdałowe 200g
  • woda 100g
  • cukier 100g
  • cukier puder kilka łyżek
  • Lekki sernik jogurtowy z truskawkami:
  • ciastka kokosowe 150g
  • masło 50g
  • jajka (osobno białka I żółtka) 6szt
  • cukier 180g cukru
  • ekstrakt wanilii 1 łyżeczka
  • olej roślinny (słonecznikowy lub rzepakowy) 110 g
  • mąka pszenna 40 g
  • mąka ziemniaczana 40 g
  • bardzo gęsty naturalny jogurt (np. Bałkański) 1 kg
  • świeże truskawki, maliny lub porzeczki
  • Krem śmietanowy i wykończenie:
  • śmietana kremówka 30-36% 250 g
  • mascarpone 100 g
  • cukier puder 20 g
  • świeże truskawki
  • płatki migdałowe prażone w cukrze
  • garść chipsy kokosowe garść
  • świeże truskawki ok 150g
  • kwiaty tymianku do dekoracji
Sposób przygotowania

Płatki

Zagotuj wodę z cukrem, gotuj ok 10 minut, aż powstanie rzadki syrop cukrowy. Odstaw do wystudzenia. Wysyp płatki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop ok 2-3 łyżkami zimnego syropu, dokładnie wymieszaj i obficie posyp cukrem pudrem. Susz ok 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 120°C, ale uwaga – czas zależy od piekarnika, płatków cały czas trzeba doglądać i mieszać co kilka minut. Pozwól im wystygnąć na blasze, a potem przesyp do szczelnego pojemnika i używaj do ciast i deserów. Są słodkie, chrupiące i niezwykle smaczne.

 

Sernik

 

Ciastka pokrusz wałkiem i wymieszać w rozpuszczonym masłem. Tortownicę o średnicy 24cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysyp boki bułką tartą. Na dnie ułóż i dociśnij warstwę ciasteczek.

Z żółtek, cukru i wanilii uprzyj puszysty kogel-mogel.  Zmniejsz obroty miksera i powoli wlej olej. Dodaj oba rodzaje mąki, a następnie wmieszaj jogurt (na niewielkich obrotach, by dalej nie napowietrzać masy. Białka jajek ubij na sztywną pianę i w trzech partiach dodaj do masy jogurtowej. Wyłóż 1/3 masy do tortownicy, na wierzchu masy ułóż cieniutkie plasterki truskawek, wyłóż szeroką łyżką kolejne 1/3 masy, przykryj ją drugą warstwa cieniutko pokrojonych truskawek i wyłóż ostatnia warstwę masy jogurtowej. Wstaw tortownicę do piekarnika rozgrzanego do 150°C, piecz w ustawieniu grzania tylko dolnej grzałki ok 90 minut. Sprawdź czy lekko poruszony sernik nie drży w środku zbyt mocno. Uchyl piekarnik i wystudź sernik całkowicie. Zimny sernik wstaw do lodówki na minimum 6 godzin. Możesz go podawać oprószony cukrem pudrem, obłożony truskawkami lub wykończony jak tort 🙂

 

Wykończenie

 

Ubij na gładki, sztywny krem śmietanę z mascarpone. Pod koniec wmieszaj cukier puder.

Obłóż kremem boki i wierzch sernika, boki posyp prażonymi w cukrze płatkami migdałowymi. Brzeg tortu obsyp chipsami kokosowymi (jeśli lubisz), ułóż mnóstwo świeżych dojrzałych truskawek, kwiaty tymianku i posyp całość cukrem pudrem. Wyjmij tort z lodówki tuż przed podaniem. Bon apetit 🙂