Makaron z kremowym serem topionym – sprawdzone sposoby na pasty

Dania z makaronem i kremowym serem topionym w roli głównej cechuje prostota wykonania. Ser kremowy nadaje potrawom kremową konsystencję i wyrazisty smak.

Przy czym ważne jest to, żeby wybierać produkty charakteryzujące się wysoką jakością i naturalnymi składnikami, np. sery kremowe marki Hochland. Sprawdź najpopularniejsze przepisy na makaron z kremowym serkiem topionym, a po więcej inspiracji kulinarnych zajrzyj na kremowe.hochland.pl!

Makaron penne z sosem brokułowo-serowym

To bardzo prosta w przygotowaniu potrawa, którą można zaserwować zarówno na obiad, jak i na kolację. Połączenie makaronu, brokułów, czosnku i sera kremowego daje aromatyczną i apetyczną kompozycję, która zadowoli całą rodzinę.

Do przygotowania tego dania potrzeba:

  • 400 g makaronu penne,
  • 500 g świeżych brokułów,
  • jedną średniej wielkości cebulę,
  • trzy ząbki czosnku,
  • jeden serek kremowy Hochland Gouda w kubeczku,
  • 100 ml mleka,
  • dwie łyżki stołowe oliwy z oliwek,
  • łyżeczkę ziół prowansalskich lub innych ulubionych przypraw,
  • sól i pieprz do smaku.

Przepis:

Na początku ugotuj brokuły (ok. 6 minut) z dodatkiem szczypty soli, równocześnie możesz podsmażyć posiekaną w drobną kostkę cebulkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie do cebuli i czosnku dodaj kremowy serek topiony oraz mleko i energicznie mieszaj, do czasu aż składniki się ze sobą połączą i utworzy się sos o kremowej konsystencji. Na koniec dodaj do sosu zioła prowansalskie, sól i pieprz, a także ugotowane brokuły. Podawaj z makaronem penne ugotowanym al dente.

 

Spaghetti carbonara z serkiem kremowym


To tradycyjne danie kuchni włoskiej w nowoczesnym wydaniu. Podstawą jest makaron, ser kremowy i boczek.

Do przygotowania tego dania potrzeba:

  • 150 g boczku w plastrach,
  • 150 ml mleka,
  • dwa serki kremowe Hochland śmietankowy w bloczku,
  • 150 g makaronu spaghetti,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przepis:

Na początku podsmaż boczek, a następnie dodaj do niego pokrojony serek topiony oraz mleko i energicznie mieszaj, do czasu aż wszystkie składniki połączą się i będą tworzyły jednolitą masę o kremowej konsystencji. W dalszej kolejności do sosu dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i gotuj jeszcze przez chwilę. Tak przygotowany sos podawaj z ugotowanym makaronem spaghetti.

 

Makaron penne z sosem śmietanowo-serowym, szpinakiem i kurczakiem


Ta propozycja potrawy przypadnie do gustu wszystkim osobom, które makarony w wersji mięsnej. Podobnie jak dwa wcześniejsze przepisy, także i ten jest bardzo łatwy do wykonania. To sycąca propozycja obiadowa, którą z powodzeniem można zaserwować swoim gościom.

Do przygotowania tej potrawy potrzeba:

  • makaron penne,
  • jedno opakowanie śmietankowego serka kremowego Hochland w krążku,
  • jedną średniej wielkości cebulę,
  • 200 g śmietany 18%,
  • 400 g świeżego szpinaku,
  • dwie piersi z kurczaka,
  • olej do smażenia

Przepis:

Na początek przygotuj wszystkie składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, kurczaka pokrój w kostkę i przypraw solą i pieprzem. Następnie usmaż kurczaka na rozgrzanym oleju i dodaj do niego pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i świeże liście szpinaku. Dodaj śmietanę i serek kremowy Hochland. Podawaj z makaronem penne ugotowanym al dente.

Smacznego!