BBC Lifestyle serwuje polską premierę serii Nigellissima!

Bogini domowego ogniska Nigella Lawson 
z początkiem 2013 roku zadebiutuje na ekranie BBC Lifestyle w nowej serii programów kulinarnych Nigellissima. Gospodyni przegoni zimowy klimat, zabierając widzów na prawdziwą ucztę 
w słonecznym, włoskim stylu!
Nigella darzy Włochy i tamtejszą kuchnię wielką sympatią. Studiowała italianistykę na Oksfordzie, a wcześniej mieszkała i pracowała we Florencji. Doskonale zna kulturę i smaki tego kraju. Proponowane przez nią dania są inspirowane tradycją, a jednocześnie niekonwencjonalne. Są lekkie, niesłychanie smaczne i pełne aromatu. W sześciu odcinkach programu Nigella podpowie, jak sprawnie przygotować zwykły makaron po sycylijsku oraz wykwintne dania, których nie powstydziłaby się najlepsza restauracja. Wśród proponowanych przez mistrzynię pomysłów znajdziecie m.in. ciasto czekoladowe, do którego używa się oliwy z oliwek, kusząco ciemny deser z lukrecji oraz przepyszne ciasto bezowe. Czy wiecie, że…? „Kiedy w młodości jechałam do Włoch, gotowa byłam na wszystko, z wyjątkiem szorowania toalet. Chwilę później pracowałam we Florencji jako pokojówka i… szorowałam toalety! Na szczęście miałam także okazję poznać prawdziwą włoską kuchnię. W czasie pobytu we Włoszech znalazłam prawdziwy dom, zarówno w sensie duchowym jak i kulinarnym” Nigella Lawson Prasa o programie: “Kucharz, by mógł odnieść sukces w telewizji, musi mieć własny, rozpoznawalny styl. Styl Nigelli polega na uświadamianiu, jak wielką frajdą może być jedzenie” – The Telegraph “Oto ona, nasza zbawicielka: szczuplejsza, ale nie pozbawiona pysznych krągłości, wyśmienita bardziej niż kiedykolwiek, energiczna, acz nie pozbawiona elegancji” – The Independent “Nie dość, że jej dania są proste w przyrządzaniu i smaczne, to samą Nigellę znakomicie się ogląda” – The Mirror   STRESZCZENIA ODCINKÓW Odcinek 1 W pierwszym odcinku Nigella opowie widzom BBC Lifestyle o swym zamiłowaniu do włoskiej kuchni. Dowiemy się, jak przygotować spektakularne, a przy tym proste, danie z Sycylii – makaron z pomidorami, czosnkiem i migdałami. Na rodzinny posiłek w środku tygodnia znakomicie nada się tagliata – soczysty stek, pokrojony w cienkie plasterki –z chrupiącymi frytkami z Toskanii. A na koniec Nigella zafunduje nam „jajko w czyśćcu”, danie, po które można sięgnąć późnym wieczorem. Pomysł na nie przyszedł kuchmistrzyni do głowy, gdy wspominała studenckie imprezy,i Florencję z czasów swej młodości. na które wtedy chodziła. Odcinek 2 Nigella zamierza nam udowodnić, jak niewiele trzeba, by poczuć ducha Italii we własnej kuchni. Tym razem poznamy przepis na kurczaka pieczonego po włosku, który znakomicie nadaje się na przyjęcie. Można go podać ze słonecznym, doprawionym szafranem orzotto. Na deser – pyszne i zaskakująco łatwe do przyrządzenia lody kawowe. Inspirację dla tego przepisu stanowiły leniwe popołudnia, które Nigella spędzała na tarasach florenckich kawiarni. Warto też upiec ciasto czekoladowe z dodatkiem oliwy z oliwek. Gdyby ktoś odkrył, że ma jeszcze ochotę na kolację, Nigella proponuje jedwabiście gładki makaron z cukinią. Odcinek 3 Nigella tym razem zamierza zaprosić przyjaciół na kolację, podczas której poda polędwicę wieprzową nadziewaną szynką parmeńską z oregano. Do mięsa znakomicie pasuje vignarola – danie inspirowane rzymską, wiosenną potrawą z bobu, groszku i karczochów. Potrawa z makaronu, którą tym razem zaprezentuje Nigella, to spaghetti z orkiszu – ziemisty aromat makaronu z tego zboża znakomicie pasuje do sosu na bazie świeżej oliwy i sardeli. Na koniec Nigella proponuje „całuski” z Sambucą, czyli delikatne, podobne do malutkich pączków, ciasteczka tak lekkie, że na jednym z pewnością się nie skończy! Odcinek 4  W tym odcinku poznamy metodę przyrządzania „mrocznego”, kuszącego deseru z lukrecji. Dowiemy się też, ile przyjemności może sprawić danie przygotowane z użyciem fregoli – kaszki typu kuskus z Sardynii. Suszy się ją na słońcu i praży, znakomicie pasuje do małży. Goście Nigelli mogą się też skosztować wyśmienitej jagnięciny podanej z malutkimi bakłażanami, oregano i pieczoną czerwoną cebulą. A co na deser? Wyborne ciasto bezowe z malinami i polewą z ciemnej czekolady. Odcinek 5 Nigella prezentuje kolejne pyszne. Na początek: klasyczne, leciutkie ciasto jogurtowe. Inspirację dla tego przepisu stanowiła notatka znaleziona przez Nigellę w starej włoskiej kuchni. Następnie gospodyni zaprosi do pomocy swego siostrzeńca i siostrzenicę– razem przygotują oszukane klopsiki z kiełbasek. Poznamy też propozycję na wieczór w kobiecym gronie: szybkie danie z kalmara i krewetek z majerankiem i chilli. Ukoronowaniem wieczoru będą tiramisini – lżejsza, szybsza wersja tradycyjnego tiramisu. Odcinek 6 Poznajemy kolejne dania inspirowane kuchnią Włoch. Tym razem na gości czeka prawdziwa uczta: kotleciki jagnięce z miętą, chilli i złotymi ziemniakami podane z upieczoną czerwoną cebulą z koprem włoskim i bazylią. Na deser – wyśmienity angielsko-włoski mariaż: crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Nigella proponuje użyć czerwonych śliwek i kruchych ciasteczek amaretti. Dowiemy się też, jak zrobić łatwe risotto z grzybami. A na koniec oryginalna propozycja – czekoladowy makaron w słodkim sosie. Idealne danie dla osób, które nie mogą się zdecydować, czy mają ochotę na słodki smakołyk, czy sycącą kolację. NIGELLISSIMA od poniedziałku 7 stycznia o 18:00 wyłącznie w BBC Lifestyle

reklama