FESTIWAL VIVA L’ITALIA

Festiwal ‚Viva l’Italia’, który odbędzie się w Łodzi 1 i 2 czerwca, promuje włoską kulturę eno-kulinarną, chce również zaprezentować polskim konsumentom typowe lokalne produkty wytwarzane przez małe firmy włoskie. W Festiwalu uczestniczyć będę przedsiębiorstwa pochodzące z różnych regionów Włoch, które zaprezentują szerokiej publiczności swoje typowe produkty.

reklama

Piątek 1 czerwca 2012

10.00 – Warsztaty Cine-Gastronomia, Film School PWSFTViT im. L. Schillera, ul. Targowa 61/63, Łódź Lorenzo Pompeo, Associazione Culturale Cineforum CINIT ‚Luis Bunuel’, Rzym 15.30 – Konferencja prasowa, Instytut Europejski, ul. Piotrkowska 262/264, Łódź 16.30 – Business Mixer, Instytut Europejski, ul. Piotrkowska 262/264, Łódź – Powitanie uczestników przez Agnieszkę Sińską, Dyrektor Biura Rozwoju Przedsiębiorczości i Miejsc Pracy, UMŁ – Prezentacja wydarzenia, Silvia Rosato – Fundacja Włosko-Polska InteRe – Prezentacja dotycząca możliwości rozwoju i nawiązania kontaktów handlowych w Polsce, Dorota Lombardi – Łódzka Specjalna Strefa Ekonomiczna – Prezentacja przygotowana przez przedstawicieli firm biorących udział w inicjatywie – Koktajl i spotkania bilateralne przedstawicieli firm włoskich i polskich Wstęp za zaproszeniem 20.30 Wieczór włoski w Restauracji Piemont w Pabianicach z włoską muzyką na żywo Chef: Armando Idini, Kawaler Orderu Ravioli i Wina Gavi Somelier AIS – Associazione Italiana Sommelier: Marco Magaraggia, Tenuta Nuova Cá da Meo di Magda Pedrini Menu wieczoru Szczegółowe informacje oraz rezerwacje miejsc: info@fundacjaintere.org  

Sobota 2 czerwca 2012

RYNEK MANUFAKTURY, ŁÓDZ. 10.00 – 22.00  Ekspozycja oraz degustacje typowych lokalnych produktów przedsiębiorstw włoskich   WARSZTATY KULINARNE ‚HANDS-ON’ Armando Idini, Kawaler Orderu Ravioli i Wina Gavi Anna Wyszyńska, Fundacja Włosko-Polska InteRe 1° sesja: 10.30 – 13.00 Sekrety idealnego risotto 2° sesja: 19.30 – 21.30 Jak przygotować gnocchi i z jakim sosem je połączyć? Warsztaty płatne. Grupy max. 15 / 20 osób dla każdej sesji. Szczegółowe informacje oraz rezerwacje miejsc: info@fundacjaintere.org   SESJE KULINARNE / POKAZY I DEGUSTACJE ENOLOGICZNE 13.30 – 14.00 Laboratorium smaku połączone z degustacja; konfitury z ostrej papryki Accademia Italiana del Peperoncino 14.30 – 15.00 Smaki Apulii – pokaz i degustacja Kucharz Gianluca Boldrini 15.30 – 16.00 Techniki łączenia win i potraw oraz degustacja win piemonckich Somelier AIS Marco Magaraggia, Tenuta Nuova Cá da Meo di Magda Pedrini Enolog Gianluca Scaglione, Azienda Agricola Pianbello 16.30 – 17.00 Makarony i sosy piemonckie Pasta e Company 17.30 – 18.00 Tajemnice i zwyczaje kuchni wąoskiej Italiano in Zakopane 18.30 – 19.00 Laboratorium smaku wraz z degustacją ‚nduja di Spilinga Accademia Italiana del Peperoncino   WYSTĘPY / GRY I ZABAWY Grupa folklorystyczna ‚Montemarano’. Muzyka i taniec ludowy południowych. Włoch. W tańcu ludowym Południa zawarte są radość, walka, namiętność, wyzwanie, miłość, cierpienie… wszystko to, co związane z gorącą i pełną uroku ziemią południowych regionów! 1° występ: 12.00 – 12.30 2° występ: 14.00 – 14.30 3° występ: 17.00 – 17.30 4° występ: 19.30 – 20.00 Gra z nagrodami ‚Pan Geniusz’. Gra w formie wirtualnego quizu, doskonała zabawa zarówno dla dzieci jak i dorosłych z wieloma ciekawymi nagrodami! 10.30 – 11.30 Pan Geniusz dla dzieci 13.00 – 14.00 Pan Geniusz dla dzieci 18.00 – 19.00 Pan Geniusz dla dorośych 15.00 – 16.30 Oficjalna prezentacja sekcji polskiej Włoskiej Akademii Ostrej Papryki (Accademia Italiana del Peperoncino) Zawody w jedzeniu sosów na bazie ostrej papryki. Dla wszystkich, którzy zmierzą się w jedzeniu ostrych sosów. Trzej zwycięzcy nagrodzeni zostaną wybornymi produktami, nie tylko pikantnymi. 20.30 – 21.30 Koncert muzyki włoskiej na żywo Matteo Mazzucca & Giovanni Genco