Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Otworzyła się restauracja Oliva!


16 maja 2013 Newsfood redakcja
Restauracja Oliva to smaczne jedzenie, śródziemnomorskie smaki, zrównoważony i zdrowy styl życia. Klimat tego miejsca tworzy niezwykłe bogactwo zapachów i smaków zapamiętanych z wyjazdów na południe Europy. Restauracja powstała z chęci odtworzenia zapachu rozgrzanej słońcem złocistej oliwy i smaku wybornego wina.

Oliwa nie pojawia się w każdej potrawie, ale jest motywem przewodnim menu skomponowanego przez szefa kuchni Łukasza Żuchowskiego. Choć młody wiekiem, ma już spore doświadczenie. Stery w Olivie objął po dwóch latach szefowania w restauracji 12 stolików, która zaistniała na warszawskiej mapie kulinarnej dzięki jego autorskiej kuchni śródziemnomorskiej. Wcześniej Łukasz Żuchowski przez 10 lat pracował w Restauracji Studio Buffo. Za jego kadencji oba miejsca wyróżniono tytułem Knajpa Roku, przyznawanym przez Gazetę Wyborczą. Oliva_szef_kuchni Oliwa może mieć delikatny owocowy smak lub mocny migdałowy aromat. Ma wszechstronne zastosowanie i oferuje mnóstwo możliwości. W karcie restauracji Oliva znajdziemy omlet smażony na oliwie, domowej roboty pastę skropioną oliwą toskańską i dania mięsne podawane w towarzystwie specjalnej oliwnej marynaty przepisu szefa kuchni. Ponadto specjalnością tutejszej kuchni są domowe pasty, pizza, zupa z pieczonych pomidorów oraz owoce morza. Karta restauracji będzie się zmieniać zgodnie z porami roku.Każdy gość restauracji Oliva zapraszany jest do degustacji dwóch różnych gatunków oliwy, by poznać ich odmienność i docenić walory smakowe. Na miejscu można zakupić butelkowaną oliwę ze znanych źródeł, głównie z ekologicznych produkcji z Krety, Hiszpanii, Portugalii i Włoch (m.in. oliwy extra virgin z Apulii). Oliva_wejscie Karta win została stworzona specjalnie dla restauracji Oliva przez Marka Kondrata. Znajdziemy w niej wina włoskie, hiszpańskie, portugalskie i francuskie.Miłośnicy designu docenią wystrój Olivy – jej nowoczesny i przyjazny klimat tworzą meble z czeskiej fabryki TON, zaprojektowane przez młodego włoskiego designera Alexa Guflera. Krzesło Merano projektu Guflera zdobyło już najbardziej prestiżowe nagrody w świecie designu – Good Design i Red Dot Design. Restauracja OLIVA facebook.com/RestauracjaOliva www.restauracjaoliva.pl ul. Ordynacka 10/12, 00-358 Warszawa tel. 022 826 70 60 mail: info@restauracjaoliva.pl  


POLECANE KSIĄŻKI