Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Tunezja: słodko i ostro


7 września 2011 Newsfood Aga Kozak
123rf.com
Kuchnia tunezyjska to niezwykła, aromatyczna mieszanka kuchni arabskiej, ulubionych smaków Turków, Włochów i Francuzów oraz szeroko pojętej kuchni śródziemnomorskiej. Ten kosmopolityczny miks sprawia, że w Tunezji każdy znajdzie coś smacznego dla siebie.

W mojej ulubionej książce kucharskiej o tunezyjskich specjałach  dziesięciu na dwunastu szefów kuchni, którzy polecają przepisy, ma wąsy, połowa nosi imię Mohamed, ale wszyscy, absolutnie wszyscy uważają, że podstawą tunezyjskiego smaku jest harissa.  To dużo mówi o kuchni tego regionu, która na świecie ma opinię jednej z najpikantniejszych i najhojniej przyprawianych – sama harissa to piekielnie ostra i ogniście czerwona pasta z chili, pomidorów i czosnku, doprawiona kolendrą, kminkiem i kuminem, czyli kminem rzymskim. Podawana na setki sposobów jest bazą zup, kuskusów czy przekąsek, jednak podstawowe jej użycie to podana na talerzu maczanka do chleba (np. do najpopularniejszej tu długiej bułki pszennej zwanej baguette – czy już wiadomo, komu Tunezyjczycy podkradli przepis?). Ale uwaga, to wersja raczej dla tych, którzy nie boją się ekstremalnych smakowych wrażeń…

Strony: 1 2 3


POLECANE KSIĄŻKI