Warsztaty kuchni żydowskiej w Krakowie

Kuchnia jest częścią kultury każdego narodu. Smakując potraw i słuchającopowieści o jedzeniu, możemy nauczyć się o świecie i historii ludzi, z którymi zasiadamy przy stole, więcej, niż czytając tomy książek. Ale też nie chodzi tu o wiedzę naukową, lecz o prawdziwe poznanie, dotknięcie duszy,pamięci pokoleń, czegoś, co w słowach jest nieuchwytne. Szczególnie aktualne jest to w przypadku kuchni żydowskiej. Smaki i zapachy przenoszą nas do świata, który liczy sobie tysiące lat. Na wspólne gotowanie przysmaków kuchni żydowskiej podczas Festiwalu Kultury Żydowskiej w Krakowie zapraszają Malka Kafka (właścicielka koszernej restauracji TEL-AVIV w Warszawie i sieci lokali wegetariańskich DELICafé; gospodyni programu „Koszer Macher” w TV Kuchnia+, autorka książki Żydowskie przysmaki) oraz Ben Zion David (wywodzący się z jemenickiej rodziny izraelski artysta, znany festiwalowej publiczności z warsztatów biżuterii jemenickiej) wspólnie z Tal Arshi z Muzeum Kultury Jemenickiej w Jaffie.
Ben Zion David, Tal Arshi (Izrael): Kuchnię jemenicką w znacznym stopniu ukształtowała bieda, w jakiej żyli Żydzi w Jemenie, i zasady kaszrutu, czyli koszerności. Jej podstawą jest pieczywo i typowa mięsna zupa oraz charakterystyczne dla tej części świata przyprawy, np. kozieradka, kmin, kardamon. Nauczymy się łatwych przepisów i tradycyjnych technik przyrządzania pysznych, a prostych potraw kuchni jemenickiej! Malka Kafka (Polska): Na kuchnię aszkenazyjską składają się dania typowe dla północnej Europy – mięsa, kasze, gęste sosy, mocny smak cebuli i czosnku, przełamane nutą tęsknoty za krajem mlekiem i miodem płynącym, za słońcem: śledź z cytryną i jabłkami, Gehekte Eier – kawior żydowski, czulent (w nowej odsłonie eko), charoset – paschalny deser z jabłek i orzechów, tradycyjna chałka szabasowa i kieliszek czerwonego słodkiego wina kiduszowego. Kuchnia sefardyjska jest kuchnią lżejszą od aszkenazyjskiej i pełną przepychu, jak cały orient.  Malka Kafka przedstawi klasykę menu kuchni Żydów z Maroka: tabbouleh, baba ganoush, tażin z sardynkami, ciasteczka marokańskie, kawa z kardamonem i herbata z miętą. Kuchnia izraelska to typowa kuchnia dla całego Bliskiego Wschodu. Jest stosunkowo prosta, a jej głównym wyznacznikiem jest zasada „szybko i dużo”. Można powiedzieć, że jest to kuchnia hedonistyczna i nieco pozbawiona filozofii, ale. bardzo smaczna. Podczas warsztatów zrobimy: szakszukę, burekas, humus z pitą, falafel, sałatkę izraelską i sos tahini. Zaproszenie obejmuje  smaczną podróż po Kabale i ekologii. Wszystko zostanie podane w lekki, bardzo przystępny sposób pełen humoru. Podczas warsztatów, w czterech odsłonach symbolizujących cztery światy stworzenia – od świata ziemskiego do świata czystego ducha, przygotujemy dania odzwierciedlające Sefiry, czyli cechy Boskiego Światła w kabalistycznym Drzewie Życia. Więcej o warsztatach na stronie Festiwalu Kultury Żydowskiej 

reklama