Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Wine & Food Open Day – wielki piknik kulinarny


20 września 2012 Newsfood redakcja

Po raz trzeci festiwal organizowany jest w formule dwudniowej. W tym roku, ze względu na szczególną okazję, jaką jest 5-lecie gali Wine & Food Noble Night, jej dzienna odsłona (Wine & Food Open Day) będzie miała odświeżoną formę i scenografię nawiązującą do przestrzeni ogrodowych. Na gości, zwłaszcza tych lubiących kulinarne odkrycia, czekają najróżniejsze atrakcje i niespodzianki. Przede wszystkim będzie to możliwość spróbowania degustacyjnych porcji specjałów sześciu restauracji. Wśród nich znajdzie się 5 kuchni z Warszawy: Delikatesy Esencja, L’Arc Varsovie, Pico Cuadro, Smaki Warszawy, Tamka 43 oraz krakowska Restauracja w Willi Decjusza. Z całą pewnością można powiedzieć o nich, że zaprezentują zróżnicowane propozycje popołudniowych dań, choć wyraźnie widać zwrot ku tendencjom śródziemnomorskim. Podczas degustacji nie zabraknie świeżych produktów, lekkich przekąsek, jak również uzupełniającego je wina.

W planie dnia nie zabraknie możliwości nauki od najlepszych, czyli akademii kulinarnych z cenionymi w Polsce i za granicą szefami kuchni: Kurtem Schellerem, Josephem Seeletso, Tomaszem Woźniakiem, Alicją i Alonem Than, Jarosławem Uścińskim i Bogusławem Buczkiem. Pokazy gotowania zaprezentują natomiast Jeremi Fontin, Aurora Mazzuchetti, Tomasz Deker, a także Kulinarna Reprezentacja Narodowa Juniorów.

W przeciwieństwie do gali konkursowej, jaką jest Wine & Food Noble Night, drugi dzień jest otwarty dla szerokiej publiczności. Każdy, kto zechce zobaczyć, jak pracują profesjonaliści oraz spróbować smakołyków topowych restauracji, będzie mógł 23 września odwiedzić warszawski Tor Wyścigów Konnych. Bez trudu będzie można tam odnaleźć okazałą konstrukcję – efemeryczny budynek, który tylko przez dwa dni pełnić będzie rolę multi-restauracji.

Podczas tegorocznego Wine & Food Open Day Centrum Wina zaprezentuje wykwintne trunki 30 producentów z najważniejszych winiarskich regionów świata, m.in. Bordeaux, Langwedocji, Szampanii i Alzacji (łącznie ok. 300 gatunków). Wśród prezentowanych win znajdą się między innymi trunki produkowane w Parés Baltà, hiszpańskiej winiarni położonej w regionie Pendes. Jej tradycje sięgają 1790 roku i po dziś dzień prowadzona jest przez członków rodziny Cusine. Winnice Parés Baltà leżą na różnych wysokościach (od 170 do 750 m n.p.m.), blisko Morza Śródziemnego, w specyficznym mikroklimacie, dzięki czemu wytwarzane tam wina posiadają niepowtarzalny charakter.

Podczas imprezy będzie można także degustować trunki innej znanej winiarni – Tokaj-Oremus. Jej historia zaczyna się już w XVII wieku, kiedy to węgierski książę György Rákóczi I zakupił tereny Oremus. Od lat 90. winiarnia prowadzona jest natomiast przez hiszpańską rodzinę Álvarez, której udało się połączyć węgiersko-hiszpańską tradycję i stworzyć wino wysokiej jakości. Wytwarzane tam trunki zachwycają swoją barwą, łącząc w sobie harmonijne i aksamitne nuty rozpływające się w ustach.

Wśród win prezentowanych przez Centrum Wina nie zabraknie także polskiego akcentu, a mianowicie trunków produkowanych przez winnicę Adoria, która powstała w 2005 roku nieopodal Wrocławia. Założył ją urodzony w Kalifornii Mike Whitney, który w 1995 roku przyjechał do Polski. Jego celem stało się połączenie miłości do wina i wiedzy o nim z idealnymi warunkami południowo-zachodniego regionu naszego kraju. Dzięki połączeniu tradycyjnych technik uprawy winorośli i produkcji wina z najnowszą technologią, Adoria wytwarza jedne z najlepszych polskich win.

Podczas całego Wine & Food Open Day Centrum Wina zaprezentuje ponadto trunki wielu innych znanych producentów, takich jak chociażby Nicolas Feuillatte – jeden z największych na świecie producentów szampana czy Masi – winnicy prowadzonej przez potomków Dantego Alighieri.

O atrakcjach, partnerach i programie można przeczytać na www.wineandfoodopenday.pl.


POLECANE KSIĄŻKI