Nowy blok czekoladowy

reklama

Składniki
  • gorzka czekolada 150 g
  • masło 50 g
  • syrop klonowy 2 łyżki
  • orzeszki solone 100 g
  • herbatniki 50g
  • batoniki 2 sztuki
  • masło orzechowe 2 tyżki
Sposób przygotowania

Masło i czekoladę z syropem klonowym  topimy w kąpieli wodnej. Do oddzielnej miski wkładamy pokruszone herbatniki, orzeszki, masło orzechowe, pokrojone w drobne kawałki swoje ulubione batoniki (najlepiej dwa różne:). Wlewamy masę czekoladową i mieszamy. małąblaszkę lub miskę wykładamy folią aluminiową, wykładamy masę, uklepując łyżką, wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

Można pokroić lub porwać na małe nieregularne kawałki.

Podsumowanie przepisu

Deser zgłoszony do konkursu Menu Zwierciadła inspirowany wspomnieniem czekoladowego bloku z mleka w proszku który jadałam w dzieciństwie. Ta wersja jest jeszcze słodsza…i prostsza w przygotowaniu. Dla tych, którzy lubią połączenie smaku słodkiego ze słonym.