Ulubiony chleb Roberta z mąką orkiszową i czarnuszką

Składniki: 500 g mąki orkiszowej, 500 g mąki pszennej, 200 g prażonych otrębów pszennych, 2 łyżki orzechów włoskich, 2 łyżki orzechów laskowych, 50 g drożdży, 1 łyżeczka czarnuszki, 1 łyżeczka kminku Prymat, 1 łyżeczka majeranku Prymat, 1 łyżeczka soli
1,5–2 l wody

Mąkę wymieszać ze wszystkimi przyprawami. Drożdże rozpuścić w wodzie, wlać do mąki i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto nakryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce, aby zwiększyło swoją objętość o połowę. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagnieść. Foremki do chleba posmarować masłem, obsypać otrębami i wypełnić ciastem.

reklama

Piec około 1,5 godziny w lekko skropionym wodą piekarniku, w temperaturze 200°C. Chleb smakuje idealnie w połączeniu z polskim wiejskim masłem.

Przepis z książki Roberta Sowy Życie kocha jeść. Nowoczesna kuchnia z regionalnymi akcentami”, Wydawnictwo Zwierciadło.

Książka już do kupienia w naszej księgarni.