Przygotuj święta inteligentnie z Amicą

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, który poza ogromem radości wymaga od nas szczególnego przygotowania, zwłaszcza w temacie dań na świąteczny stół. Podpowiemy jak zrobić to w sposób inteligentny.


Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, który poza ogromem radości wymaga od nas szczególnego przygotowania, zwłaszcza w temacie dań na świąteczny stół. Podpowiemy jak zrobić to w sposób inteligentny.

reklama

Wigilijna wieczerza to jedna z najważniejszych kolacji w roku. Zgodnie z naszą tradycją wymaga przygotowania 13 potraw. Nowe trendy z kolei mówią o tym, by poza tradycyjnym karpiem czy uszkami z barszczem, pojawiły się na stole dania nowoczesne i wykwintne. Jak je przygotować, gdy także w domu musimy działać multifunkcyjnie i czas poświęcić równolegle na przygotowanie pysznego tortu makowego, śledzi i posprzątanie mieszkania?

Przede wszystkim kluczem do sukcesu będzie rozplanowanie prac tak, by nie zostawiać wszystkiego na ostatnia chwilę. Zakupy gwiazdkowe, takie jak prezenty lub produkty o dłuższej dacie ważności możemy zrobić już teraz. Unikniemy w ten sposób nie tylko stresu, ale też tłoków i długich kolejek w sklepach. By wyprawa do sklepu była udana, warto pamiętać o liście zakupów. Jest ona szczególnie przydatna, gdy planujemy przygotować wyjątkowe, świąteczne potrawy.

Kiedy opanujemy ten jakże czasochłonny etap, a domowe porządki porozdzielamy po współmieszkańcach, możemy przejść do meritum, czyli do gotowania i celebrowania tego wyjątkowego, magicznego okresu Świąt Bożego Narodzenia.

W moim świątecznym menu nie może zabraknąć takich potraw jak: piernik, tort makowy, sernik, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie czy ryba w galarecie. Jako że desery i pierogi to moja domena, z wielką starannością przygotowuję nie tylko potrzebne mi produkty, ale też rozważam technikę wykonywania pewnych czynności kuchennych. I tak zamiast uporczywego kilkukrotnego mielenie kapusty z grzybami na farsz, ułatwiam sobie życie korzystając z blendera, który wszystko idealnie drobno „zmieli” za mnie. Ja w tym czasie mogę przestudiować przepis na doskonałe ciasto, które zachwycać będzie nie tylko smakiem, ale pozwoli ulepić piękne pierogi, a jak wiadomo estetyka dań to ważna rzecz, zwłaszcza gdy zamierzamy ugościć całą rodzinę.

Blender to także mój sposób na przygotowanie maku do świątecznego tortu. I choć to jeden z najbardziej czasochłonnych deserów, nie wyobrażam sobie Wigilii bez niego. By wyszedł idealnie, ważne jest, żeby mak został zmielony bardzo dokładnie i na bardzo drobną, kremową masę. W tym celu sparzony wcześniej mak „wrzucam” do robota kuchennego i rozdrabniam tak długo, aż uzyskam pożądaną konsystencję. Robot, a dokładniej mówiąc rozdrabniacz jest także moim sposobem do przygotowania „mąki migdałowej”, której używam do pysznych, kruchych ciastek waniliowo – migdałowych. Są one jednym z ulubionych przysmaków całej mojej rodziny, i mimo, że przygotowanie jest bardzo czasochłonne, nikt nie wyobraża sobie Świąt bez ich smaku.

Mimo świetnej organizacji pracy, czasami jednak pojawiają się tzw. „sytuacje wyjątkowe”, czyli wypadki. W takich sytuacjach kiedyś rozwiązaniem byłoby zaangażowanie wszystkich członków rodziny i rozdzielenie między nimi różnych zadań, dzisiaj jednak możemy poczuć się znacznie bardziej samodzielnie. Do tego, by jednocześnie oddać się pasjom kulinarnym i dokończyć zapomniane zakupy lub znaleźć chwilę np. na relaks, wystarczy mieć smartfona i inteligentne urządzenia z linii Amica IN.

Do tego, aby zarządzać swoim sprzętem wystarczy wgrać na smartfona aplikację Amica IN. Pozwoli ona zdalnie kontrolować inteligentny sprzęt kuchenny. W ten sposób, nawet będąc na zakupach świątecznych, będziesz mogła skutecznie kontrolować temperaturę i czas pracy piekarnika.

Jeżeli pozostało Ci poszukanie nowego, oryginalnego przepisu na Wigilijny stół, my polecamy aromatyczny, słodki i niezwykle smaczny piernik długo dojrzewający i zdradzamy jego przepis!

Dojrzewający piernik z czekoladą

dojrzewajacy.piernik1.jpg1

Składniki dla 6 osób: 600 g miodu, 400 g cukru, 25 dag masła, 1 kg mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, 3 torebki przyprawy do piernika, 200 g pokruszonej gorzkiej czekolady 70%, słoik powideł śliwkowych, 1 łyżka posiekanego imbiru

Masło z cukrem i miodem podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż składniki się połączą, uważając, aby nie zawrzało. Odstawiamy masę do ostygnięcia. Gdy będzie już letnia, dodajemy stopniowo – ciągle mieszając i wyrabiając ciasto – mąkę, sodę, sól, mleko i przyprawy do piernika oraz czekoladę. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i przykrywamy gazą. Odstawiamy na 3 tygodnie w chłodne miejsce.

Dojrzałe ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm. Rozkładamy na pergaminie do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 min w temperaturze 180 C. Powidła śliwkowe zagotowujemy z imbirem. Gdy piernik ostygnie, przekładamy go powidłami śliwkowymi.

Autor przepisu: Piotr Bruś – Klepacki