Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Quiche lorraine

Składniki:

  • Ciasto
  • mąka 300 g
  • masło 150 g
  • żółtko 1 sztuka
  • cukier 1 płaska łyżeczka
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • zimna woda 30–50 ml
  • Nadzienie
  • lekko wędzony boczek/bekon bekonu pokrojony w kostkę 200 g
  • całe jaja 5 sztuk
  • żółtko 1 sztuka
  • tarty gruyère, comté, bursztyn 250 g
  • kremówka 350 ml
  • mleko 150 ml
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • świeżo mielony pieprz, sól

11 września 2013 Kuchnia Monika Stachura
123rf.com
Większość serów zyskuje dodatkowe walory po poddaniu ich obróbce cieplnej. Do francuskich tart – z quiche lorraine na czele – idealny będzie gruyère, comté lub bursztyn. W zawrotnej ilości…

Sposób przygotowania:

  • Do mąki dodaj sól i cukier, wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w kostkę i żółtko. Palcami wcieraj mąkę w masło, aż powstanie coś na kształt mokrego piasku. Dolej trochę zimnej wody – tak by ciasto udało się zagnieść i uformować.
  • Owiń folią i włóż do lodówki na ok. 40 min. Usmaż boczek.
  • Rozwałkuj ciasto i włóż do formy na tartę. Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, obciążonym np. suchą fasolą.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 35–40 min (po 20 min zdejmij papier).
  • Na cieście rozrzuć boczek i rozsyp większość sera. Zalej miksturą złożoną z reszty składników nadzienia.
  • Piecz przez 15 min w 220 st., kolejne 20 min – w 200 st., tuż przed wyjęciem posyp resztą sera.
  • Quiche podawaj ciepły, nie gorący.


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI