Roślinożerna Rokicka piecze chleb z rajskim jabłkiem

Nieduże drzewa obrośnięte owocami przypominającymi jabłka pełnią funkcję głównie ozdobną. Ich drobne czerwone owoce popularnie zwane są rajskimi.|Nieduże drzewa obrośnięte owocami przypominającymi jabłka pełnią funkcję głównie ozdobną. Ich drobne czerwone owoce popularnie zwane są rajskimi.
Na szczęście ich urok nie tylko można podziwiać wzrokowo, ale i smakowo. Bowiem te urocze miniaturowe owoce są jadalnie. Nie radzę jeść ich na surowo. Ponoć najlepsze są konserwowane w syropie. Ja natomiast wolę jeść je w ciastach. W tym roku mała rajska jabłonka, posadzona na mojej działce nie obrodziła. Marne owoce zebrałam z ziemi i pozrywałam z niskiego drzewka. Ale nie załamałam się, bowiem nie duża ilość tych znakomitych owoców przyda mi się do upieczenia słodkiego i aromatycznego chlebka. Chlebek można jeść sam lub z ulubionym dżemem. Nie zaszkodzi poprószyć bochenek cukrem pudrem.   CHLEBEK Z RAJSKIM JABŁUSZKIEM

reklama

Składniki
  • mąka 1 i ¾ szklanki
  • olej ½ szklanki
  • mleko sojowe ½ szklanki
  • ocet jabłkowy 1 łyżka
  • cukier ½ szklanki
  • cynamon 1 łyżka
  • mielony kardamon ½ łyżeczki
  • igiełki rozmarynu
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • sól szczypta
  • rajskie jabłuszka garść
Sposób przygotowania
  • Do mleka sojowego dodaj ocet jabłkowy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  • Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i sól przesiej do miski. Dodaj rozmaryn i wymieszaj delikatnie.
  • Dodaj cukier, następnie mleko i zacznij miksować lub wyrabiać rękoma. Dodaj olej. Ciasto powinno odchodzić od palców.
  • Jabłuszka umyj i pokrój na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę przetnij jeszcze na połowę. Dodaj do ciasta owoce i wgnieć w ciasto.
  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Ciasto przełóż do wcześniej obłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz dopóki się nie przyrumieni około 50 minut. Najlepszy będzie sposób na suchy patyczek.