Nieduże drzewa obrośnięte owocami przypominającymi jabłka pełnią funkcję głównie ozdobną. Ich drobne czerwone owoce popularnie zwane są rajskimi.|Nieduże drzewa obrośnięte owocami przypominającymi jabłka pełnią funkcję głównie ozdobną. Ich drobne czerwone owoce popularnie zwane są rajskimi.
Na szczęście ich urok nie tylko można podziwiać wzrokowo, ale i smakowo. Bowiem te urocze miniaturowe owoce są jadalnie. Nie radzę jeść ich na surowo. Ponoć najlepsze są konserwowane w syropie. Ja natomiast wolę jeść je w ciastach. W tym roku mała rajska jabłonka, posadzona na mojej działce nie obrodziła. Marne owoce zebrałam z ziemi i pozrywałam z niskiego drzewka. Ale nie załamałam się, bowiem nie duża ilość tych znakomitych owoców przyda mi się do upieczenia słodkiego i aromatycznego chlebka. Chlebek można jeść sam lub z ulubionym dżemem. Nie zaszkodzi poprószyć bochenek cukrem pudrem. CHLEBEK Z RAJSKIM JABŁUSZKIEM
Składniki
- mąka 1 i ¾ szklanki
- olej ½ szklanki
- mleko sojowe ½ szklanki
- ocet jabłkowy 1 łyżka
- cukier ½ szklanki
- cynamon 1 łyżka
- mielony kardamon ½ łyżeczki
- igiełki rozmarynu
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- sól szczypta
- rajskie jabłuszka garść
Sposób przygotowania
- Do mleka sojowego dodaj ocet jabłkowy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i sól przesiej do miski. Dodaj rozmaryn i wymieszaj delikatnie.
- Dodaj cukier, następnie mleko i zacznij miksować lub wyrabiać rękoma. Dodaj olej. Ciasto powinno odchodzić od palców.
- Jabłuszka umyj i pokrój na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę przetnij jeszcze na połowę. Dodaj do ciasta owoce i wgnieć w ciasto.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Ciasto przełóż do wcześniej obłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz dopóki się nie przyrumieni około 50 minut. Najlepszy będzie sposób na suchy patyczek.