Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Roślinożerna Rokicka piecze chleb z rajskim jabłkiem

Składniki:

  • mąka 1 i ¾ szklanki
  • olej ½ szklanki
  • mleko sojowe ½ szklanki
  • ocet jabłkowy 1 łyżka
  • cukier ½ szklanki
  • cynamon 1 łyżka
  • mielony kardamon ½ łyżeczki
  • igiełki rozmarynu
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • sól szczypta
  • rajskie jabłuszka garść

Nieduże drzewa obrośnięte owocami przypominającymi jabłka pełnią funkcję głównie ozdobną. Ich drobne czerwone owoce popularnie zwane są rajskimi.

Na szczęście ich urok nie tylko można podziwiać wzrokowo, ale i smakowo. Bowiem te urocze miniaturowe owoce są jadalnie. Nie radzę jeść ich na surowo. Ponoć najlepsze są konserwowane w syropie. Ja natomiast wolę jeść je w ciastach. W tym roku mała rajska jabłonka, posadzona na mojej działce nie obrodziła. Marne owoce zebrałam z ziemi i pozrywałam z niskiego drzewka. Ale nie załamałam się, bowiem nie duża ilość tych znakomitych owoców przyda mi się do upieczenia słodkiego i aromatycznego chlebka. Chlebek można jeść sam lub z ulubionym dżemem. Nie zaszkodzi poprószyć bochenek cukrem pudrem.   CHLEBEK Z RAJSKIM JABŁUSZKIEM

Sposób przygotowania:

  • Do mleka sojowego dodaj ocet jabłkowy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  • Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i sól przesiej do miski. Dodaj rozmaryn i wymieszaj delikatnie.
  • Dodaj cukier, następnie mleko i zacznij miksować lub wyrabiać rękoma. Dodaj olej. Ciasto powinno odchodzić od palców.
  • Jabłuszka umyj i pokrój na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę przetnij jeszcze na połowę. Dodaj do ciasta owoce i wgnieć w ciasto.
  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Ciasto przełóż do wcześniej obłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz dopóki się nie przyrumieni około 50 minut. Najlepszy będzie sposób na suchy patyczek.

POLECANE KSIĄŻKI