Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Świat Pachnie Szarlotką i sernikowe nowości

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o śr. 24-26 cm
  • Sernik : wszystkie składniki masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej!!!
  • ser na serniki 1 kg
  • cukier 220 g
  • miękkie masło 200 g
  • jaja 6 sztuk
  • mleko skondensowane 100 g
  • ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana 2 pełne łyżki
  • sól szczypta
  • Polewa
  • czekolada gorzka lub deserowa 100 g
  • mleko 3 łyżki
  • Dodatkowo
  • chałwa o smaku waniliowym 50 g

Świat Pachnie Szarlotką, Katarzyna Wrońska
Czy Wy także kochacie modne ostatnio serniki smakowe - te wszystkie kajmakowe, kawowe, czekoladowe cuda?

Ja wręcz uwielbiam sernikowe nowości, ale po fazie eksperymentalnej, zawsze powraca u mnie przemożna chęć na klasykę. A gdy mi się zachce, nic mnie nie powstrzyma! Efekt? Waniliowy sernik w polewie z gorzkiej czekolady, zwieńczony chałwową posypką. W smaku rewelacja, w sposobie przygotowania i pieczenia – tradycja w czystej postaci. Gorąco polecam go Waszej uwadze.

Sernik Waniliowo-Czekoladowy z Chałwową Posypką

Sposób przygotowania:

Sernik:
  • Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.  Żółtka ubijamy z cukrem na biały puch, dodajemy ekstrakt z wanilii oraz mleko i dalej ubijamy. Następnie, małymi partiami dodajemy masło, a później, w ten sam sposób, wrzucamy ser. Na końcu wsypujemy mąkę.
  • Całość mieszamy na idealnie gładką masę. Tu praca z mikserem się kończy. Pianę z białek dodajemy bowiem ręcznie i w dodatku baaardzo delikatnie.
  • Gotową masę serową przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170C. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • Następnie smarujemy polewą czekoladową i posypujemy pokruszoną chałwą o smaku waniliowym.
Polewa:
  • Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników.

POLECANE KSIĄŻKI