Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Świat Pachnie Szarlotką i La belle Hélène

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji
  • dojrzałe, soczyste, ale niezbyt miękki gruszki 5 sztuk
  • czekolada gorzka lub deserowa 100 g
  • cukier 3 łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • uprażone płatki migdałowe 4 łyżki
  • brandy 50 ml
  • masło 1 łyżka
  • wanilia 1/2 laski

Świat Pachnie Szarlotką, Katarzyna Wrońska
Każda potrawa ma swoją historię, ale tylko w nielicznych przypadkach staje się ona równie popularna jak samo danie czy deser. Gruszki Piękna Helena to cukierniczy klasyk o francuskim rodowodzie. Historia jego powstania sięga II poł. XIX wieku i bywa często przytaczana przy różnych okazjach.

Gruszki Piękna Helena zaserwowano po raz pierwszy w r. 1864 na przyjęciu po premierze operetki Offenbacha „La belle Hélène”. Tytułowa piękna Helena była córką Ledy i Zeusa, nagrodą Afrodyty dla królewicza trojańskiego Parysa oraz przyczyną upadku Troi. Podczas przyjęcia deser zachwycił zgromadzonych gości. Mnie również, choć dopiero blisko 150 lat później. Gruszki Piękna Helena na stałe weszły do światowego kanonu wykwintnej kuchni. Szkoda, że tak rzadko goszczą na naszych stołach…

Gruszki Piękna Helena

Sposób przygotowania:

  • Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy cukier, wanilię i sok z cytryny. Całość zagotowujemy i trzymamy na ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
  • Gruszki obieramy ze skóry, pozostawiając ogonki. Od spodu wydrążamy nasiona. Owoce ustawiamy pionowo w garnku z syropem i gotujemy 10-15 minut. Wyjmujemy, odsączamy i zostawiamy do wystygnięcia.
  • W tym czasie przygotowujemy czekoladową polewę. Do rondelka wlewamy 3 łyżki wody, wkładamy masło, połamaną na kawałki czekoladę oraz brandy. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, do czasu aż polewa osiągnie idealnie gładką konsystencję.
  • Gruszki oblewamy sosem czekoladowym, posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Ja dodałam jeszcze trochę suszonej żurawiny, uprzednio namoczonej w gorącej wodzie.
  • W wersji oryginalnej gruszki serwowane są w towarzystwie lodów waniliowych. Powinno to wyglądać następująco: na małym talerzyku kładziemy 3 gałki lodów, po środku ustawiamy pionowo gruszkę, a dalej tak jak u mnie, czyli polewamy czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi.

POLECANE KSIĄŻKI