tarta z serem mascarpone i malinami

reklama

Składniki
  • mąka pszenna 500 g
  • cukier 3 łyżki
  • sól szczypta
  • masło 250 g zimnego
  • jajko kurze 1 duże
  • olej 2 łyżki
  • biała czekolada 1 tabliczka
  • ser mascarpone 250 g
  • maliny świeże 200 g
Sposób przygotowania
  • Formę na tarte smarujemy grubo masłem.
  • Nagrzewamy piekarnik na 190 stopni.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier oraz pokrojone w kostkę masło. Miksujemy mikserem.
  • Dodajemy jajko i ugniatamy ciasto.
  • Na blacie posypanym mąką wałkujemy ciasto i przenosimy je do formy na tartę.
  • Robimy dziurki w cieście widelcem lub patyczkiem do szaszłyka i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 25 minut. Po 15 minucie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
  • Po wyjęciu z piekarnika ciasta, zabieramy się za robienie masy.
  • W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę,stopniowo dodając serek mascarpone, uważając aby nie powstały grudki.
  • Tak wykonaną masę wylewamy na ostudzone ciasto. Posypujemy malinami i chwilę czekamy aż masa będzie zimna.
  • Wkładamy do lodówki na 3 godziny.