Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Poszukiwanie Straconego Smaku


31 stycznia 2012 Ugryzienie Kozak
Mocno nieprzyjazne warunki pogodowe sprzyjają tym rozważaniom. Przypominam sobie powoli, jaki smak sprawiał, że jako dziecko czułam się zaopiekowana. Odtwarzam go w bardziej lub mniej udolny sposób – bo grzanka nie ta, bo to nie ten ser, nie ten keczup – i czuję, jakbym nakryła się wielkim ciepłym kocem. To moja definicja „magdalenki inaczej” – comfort food.

Nieżyjący już historyk Tony Judt – dorastający w Anglii, mieszkający w Nowym Jorku, syn wychowanej w cockney Londynie matki żydówki (z rodziców z Litwy i Polski) i ojca Belga – pisze w „Pensjonacie pamięci” w pięknym rozdziale poświęconym jedzeniu : Gdybym miał się naprawdę udać na Poszukiwanie Straconego Smaku, zacząłbym od duszonej wołowiny i pieczonej rzepy, po czy przyszłaby kolej na kurczaka tikka masala i korniszony w chałce, piwo Kingfisher i słodką herbatę cytrynową. A co byłoby magdalenką wywołującą wspomnienia? Chleb naan maczany w zupie z kulkami z macy, podany przez mówiącego w jidysz kelnera z Madrasu. Jesteśmy tym, co jedliśmy. A ja jestem bardzo angielski. Zrobiona przeze mnie sonda na facebooku – która pobiła chyba rekordy popularności, bo każdy lubi przypomnieć sobie, co sprawia, że mu dobrze i ciepło – pokazała parę rzeczy. Po pierwsze, że nie do końca wszyscy mamy to samo odczucie tego, czym jest comfort food. Dla niektórych to jedzenie, które budzi nostalgiczne uczucia – taka magdalenka: dobrze czujemy się, kiedy zjemy to, co jedliśmy w dzieciństwie, kiedy nie było jeszcze iPadów, słowo stres oznaczało nacisk i jego miejsce było w słowniku angielskiego, a w sklepie można było dostać jeden gatunek sera żółtego: dobry. Dla innych comfort food, to takie jedzenie, po które sięga się gdy nam nieswojo, które poprawia humor – tak tak, pamiętacie, jak Nigella oblizując łyżkę mówi it’s soooo comforting –  ale nie ma już nostalgicznych skojarzeń, lub bardziej współczesne: w tej grupie prowadziły bomby węglowodanowe, zazwyczaj podkręcone jeszcze odpowiednią porcją masełka, śmietany, sera… Amerykanie mają swój makaron z serem – łączący tak naprawdę obie grupy. My? My mamy grzanki. Grzanki, zapiekanki, zapieksy – ciepły chleb bije rekordy poprawiającej humor popularności. Jeśli jeszcze do tego towarzyszy mu ser żółty lub biały, lub miód – jesteśmy szczęśliwi. Do tego kakałko, kawa inka, mocna kawa… Do tego keczup*.  Ale też : chleb w cieście naleśnikowym, po prostu buła, bułka z bananem, bułka z masłem i serem żółtym, rogalik z masłem… Do tego dochodzą omlety. Zazwyczaj na słodko, w wersjach przedpotopowych i nieśmiertelnych, jak i tych pankejkowych i nowych. Z dżemem, a jak! I z syropem klonowym… To jeden z memów, który podkradłam chyba świadomości zbiorowej Amerykanów – faktycznie, za każdym razem, gdy jem placuszki z bekonem i syropem klonowym, ogarnia mnie empatyczne odczucie dzieciństwa innych osób… Zupy mleczne? Comfort food to w końcu powrót do dzieciństwa, czyli mlecznej krainy… Czasem zdarza się więc, że tęsknimy do tego, co  wtedy uważaliśmy za obrzydliwe. Kaszki manny, leguminy, owsianki pojawiają się na liście – często we współczesnych interpretacjach np. z miodem i gruboziarnista solą… W końcu frytki (te z Vegetą + szklanka mleka w wykonaniu słynnej polskiej wokalistki) i kojąca wołowina w hamburgerze. I włoszczyzna: kremowe i słone carbonary, aglio i olio… Nie wymienię tu wszystkiego, zapomnę pewnie o kopytkach i leniwych, mielonych, pomidorowych z ryżem i naleśnikach z cukrem… Głownie dlatego, że cześć z tych smaków mi się w głowie już nie mieści. To jednak, co koniecznie chciałam wam napisać, to to, że najbardziej rozmarzone odpowiedzi dostałam od tych, którzy mieszkają zagranicą. I chyba rozumiem to najlepiej. Tony Judt swoją listę Straconych Smaków Anglii podyktował w Nowym Jorku. * ja nie mogę opędzić się od wspomnienia smaku keczupów sprzed lat. Sosy Billy – np. taki ze śliwką – zapadły mi tak głęboko w pamięć ślinianek i nie chcą wyjść. Tęsknotę za nimi czasem koi Krzepki Radek


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI