Sachertorte

Utworzony w 1832 roku, Sachertorte to prawdopodobnie najbardziej znane ciasto czekoladowe w dzisiejszych czasach.
Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele wiedział o wpływie, jaki wywoła na miłośników czekolady na całym świecie. Przepis na oryginalny tort Sacher jest dobrze strzeżoną tajemnicą, który posiada cukiernia w hotelu Sacher w Wiedniu. Składniki:150 g masła, 150 g cukru, 150 g czekolady, 8 jaj, oddzielone od żółtek, 120 g mąki, masło, sucha bułka tarta, dżem morelowy Polewa czekoladowa: 150 g czekolady, 1 łyżka oleju, 200 g cukru, ½ szklanki wody Przygotowanie: Ubić masło z połową przygotowanego cukru oraz z roztopioną czekoladą, dodając żółtka po jednym, aż do uzyskania gęstej piany. Posypać mąką. Ubić białka i pozostały cukier na sztywną pianę. Następnie dodać pianę do wcześniej przygotowanej piany. Dodawać ostrożnie i lekko pomieszać. Wlać ciasto do tortownicy, wcześniej posmarowanej masłem i bułką tartą i piec w temperaturze 180 ° C przez około godzinę. Aby schłodzić ciasto, obrócić je do góry nogami przykładając talerz. Włożyć do lodówki po wystygnięciu. Przed włożeniem do lodówki, rozprowadzić po powierzchni dżem morelowy i polać polewą czekoladową. Sachertorte można również podawać z bitą śmietaną. Polewa czekoladowa: Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszać z olejem. W garnku wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia. Ochłodzony roztwór z cukru dodać do roztopionej czekolady, mieszać aż do uzyskania gładkiej mieszanki.

reklama