Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Smażony śledź marynowany w occie z cebulą podany z liśćmi sałaty i pomidorami koktajlowymi

Składniki:

  • Śledź 8 filetów
  • Bułka tarta 100 g
  • Jajka 2 sztuki
  • Mąka 50 g
  • Sałata endywia 1 sztuka
  • Pomidory koktailowe 100 g
  • Cebula czerwona 100 g
  • Ocet biały winny 100 ml
  • Woda 200 ml
  • Cukier 100 g
  • Liść laurowy 3 sztuki
  • Ziele angielskie 2 sztuki
  • Chleb żytni

29 maja 2012 Przepisy redakcja

Sposób przygotowania:

Z wody, octu i cukru ugotuj zalewę. Śledzie obtocz kolejno w mące, jajkach i bułce tartej, a następnie usmaż w gorącym oleju. Wystudź i przełóż do zalewy na 24 godziny razem z cebulą pokrojoną w plastry. Podawaj z liśćmi sałaty, pomidorkami koktajlowymi i świeżym pieczywem.

Podsumowanie

Autorem przepisu jest Andrzej Lejman z gdańskiego hotelu Radisson Blu

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI