Tarta z kurek zapiekana z serem

reklama

Składniki
  • Mąka 250 g
  • Margaryna 100 g
  • Jajka 4 sztuki
  • Proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • Kwaśna śmietana 0,5 łyżki
  • Cebula 2 sztuki
  • Kurki 250 g
  • Tymianek 10 gałązek
  • Śmietana słodka 250 ml
  • Ser zółty do posypania
Sposób przygotowania

Z mąki, margaryny, proszku do pieczenia, kwaśnej śmietany i dwóch jajek zagnieć ciasto, które trzeba następnie rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Ciasto ponakłuwaj dokładnie widelcem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 185 C przez około 15-20 minut. Cebulę pokrój w kostkę, kurki umyj i oczyść. Na rozgrzanej patelni usmaż cebulę z kurkami, dodając świeży tymianek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane kurki ułóż na upieczone ciasto. Słodką śmietanę i pozostałe jajka utrzyj na jednolitą masę i wlej do foremki z upieczonym ciastem. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 185 C przez około 15 minut. Na koniec posyp tartym serem i kilka minut zapiekaj.

Podawaj na ciepło.