Zupy na jesień. Krem z groszku z mozzarellą

123rf.com

W jesiennym menu nie powinno zatem zabraknąć zdrowych i smacznych kremów, które nie tylko rozgrzeją nas od środka, ale również wzmocnią naszą odporność. Krem z zielonego groszku jest niezwykle smaczny, prosty w wykonaniu oraz zdrowy

reklama

Jesienią jesteśmy narażeni na spadek odporności, więc szczególnie trzeba zadbać o odpowiednią dietę. Warto, aby w codziennym menu pojawił się talerz ciepłego kremu. Takie danie to zastrzyk energii dla naszego organizmu. Można je przyrządzać praktycznie z każdego warzywa – oto przepis na zupę z zielonego groszku.

Składniki

1 puszka groszku marki Sandra
2 średnie cebule
1 l wywaru warzywnego
2 łyżki masła
1/3 soku z cytryny
1 łyżka gałki muszkatołowej
3 łyżki jogurtu typu greckiego
świeża pietruszka
sól i pieprz

Sposób przygotowania

Na rozgrzane w rondlu masło wrzucamy posiekaną cebulę oraz odcedzony groszek i smażymy około 5 minut. Następnie dolewamy gorący wywar warzywny i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Całość dokładnie miksujemy za pomocą blendera. Następnie gotowy krem przyprawiamy sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec dekorujemy jogurtem greckim i pietruszką.