Co powinien jeść niemowlak?

123RF.com

Karmienie dzieci piersią przez 5-6 miesięcy wpływa na ich lepszą odporność i niższą zachorowalność w ciągu życia.
Około 6. miesiąca życia ilość spożywanego przez dziecko mleka matki zaczyna się zmniejszać. Wtedy do 18. miesiąca życia, jako dodatek do mleka, niemowlętom podajemy papki przygotowane z ugotowanych warzyw, kiełków oraz z owoców. Jadłospis stopniowo wzbogacamy o: mleko przygotowane z kiełków, nasion i orzechów; soki z warzyw, a szczególnie z marchwi; warzywa o niskiej zawartości skrobi; niewielkie ilości owoców; soki owocowe w ograniczonych ilościach; kiełki zbóż i kiełki roślin strączkowych. Kiełki najlepiej podawać wiosną lub latem. w kiełkach węglowodany złożone występujące w ziarnach zamieniają się w cukier.

reklama

Układ pokarmowy dziecka staje się kompletnie dojrzały dopiero w 2. roku życia. Wchłanianie białek czy węglowodanów przez dzieci nie jest więc takie same, jak przez osoby dorosłe, stąd konieczność bardzo dokładnego rozdrabniania pokarmu. W ten sposób dzieciom, które jeszcze nie potrafią przeżuwać, zapewniamy lepsze absorbowanie składników odżywczych. Jeśli jest to możliwe, zaleca się podawać dzieciom mleko ryżowe. Taki pokarm ma gęstość podobną do mleka matki. Mleko ryżowe może posłużyć również jako 1. pokarm po odstawieniu od piersi.

Bardzo istotne jest, by niemowlakom podawać ciepłe, gotowane pokarmy, ponieważ proces trawienia niegotowanych produktów znacznie obciąża układ pokarmowy. Stąd jedzenie surowych bananów przez niemowlaki jest niewskazane. A dzieci bardzo je lubią, że względu na serotoninę, która poprawia nastrój. Dlatego namawiam wszystkie mamy, by dawały swoim pociechom tradycyjne papki z marchwi i herbatkę z kminku, anyżku, rumianku lub kopru włoskiego.

Gdy dzieci zaczynają uczyć się żuć, jedzenie już nie musi być tak dokładnie przecierane i rozdrabniane. Po ukończeniu 18. miesiąca, wraz z pojawieniem się pierwszego zęba trzonowego, do diety wprowadzać należy nieskiełkowane zboża, rośliny strączkowe, jak również warzywa o dużej zawartości skrobi. Pamiętać należy o ich namaczaniu przez co najmniej 8h przed gotowaniem, odlaniu wody, w której były moczone, i długie, 2-,3-godzinne gotowanie.

Nowe produkty należy podawać dziecku stopniowo, by były to na początku dania jednoskładnikowe. Wszystko po to, żeby w przypadku wystąpienia alergii wiedzieć, co odstawić. Jeżeli reakcja na kolejny nowy posiłek jest dobra, dziecka nie boli brzuszek, dobrze się wypróżnia,