Dieta a nowotwór jelita grubego

Choroby nowotworowe stanowią coraz większy problem zdrowotny ludności w Polsce i na świecie.
Poza chorobami układu krążenia, są one drugą, co do częstości przyczyną zgonów w populacji polskiej. Jak wynika z danych epidemiologicznych nowotwory odpowiedzialne są za 25% zgonów zarówno wśród mężczyzn, jak i kobiet.

reklama

Nowotwory jelita grubego zajmują drugą (u kobiet) i trzecią (u mężczyzn) pozycję pod względem zachorowalności na nowotwory złośliwe w Polsce. Kobiety najczęściej zapadają na nowotwór piersi (22,2% wszystkich zachorowań), jelita grubego (10,1% wszystkich zachorowań) oraz płuc (8,1% wszystkich zachorowań), natomiast mężczyźni na nowotwór płuc (21,6%), gruczołu krokowego (12,6%), oraz jelita grubego (12,2%).

Rak jelita grubego (okrężnicy i odbytnicy) należy więc do najczęstszych nowotworów przewodu pokarmowego u obu płci. Każdego roku liczba nowych zachorowań wynosi 8 000 u mężczyzn i ponad 6 600 u kobiet. Co więcej, jak podają specjaliści, choroba ta od ponad 40 lat stanowi coraz poważniejszy problem epidemiologiczny w naszym państwie, a także w innych krajach rozwiniętych.

Przyczyny nowotworów

Przyczyny występowania tak dużej zachorowalności na nowotwory są złożone. Do najważniejszych determinantów chorób nowotworowych należą czynniki środowiskowe takie jak:

  • palenie tytoniu,
  • nieprawidłowe odżywianie,
  • alkohol,
  • otyłość,
  • brak aktywności fizycznej,
  • czynniki zawodowe,
  • skażenie środowiska,
  • czynniki genetyczne,
  • infekcje