Czym się różnią kolorowe gatunki herbat?

123rf.com

Na sklepowych półkach znajdziemy herbatę sklasyfikowaną na różne sposoby, nie tylko ze względu na region jej pochodzenia czy dodatki smakowe lub zapachowe, ale również kolor. Wyróżnia się herbaty czarne, zielone, białe, a także czerwone. Czym się różnią?
Herbata czarna to najpopularniejszy gatunek. Aby uzyskać odpowiedni smak i kolor tej mieszanki, świeżo zebrany surowiec poddaje się kilku fazom obróbki – zwijaniu (zgniatanie liści w celu wydobycia z nich soku komórkowego), więdnięciu (pozbawianie naturalnej wilgotności), fermentacji (redukcja garbników) oraz suszeniu. Po takiej obróbce herbata pakowana jest w skrzynie lub kartony wyłożone papierem woskowym lub folią. Następnie liście przekazywane są blenderom, czyli osobom odpowiedzialnym za mieszanie herbat i przygotowywanie określonych mieszanek. Wyniki ich pracy są z kolei powierzane kiperom, czyli osobom testującym i określającym jakość herbaty. Na koniec mieszanki są pakowane w małe pudełeczka i trafiają do sklepów.

reklama

Biała herbata posiada niezwykle oryginalny smak. Nie cieszy się jednak tak dużą popularnością, jak napary w pozostałych barwach, ze względu na jej dość wysoki koszt oraz ograniczoną dostępność. W większości dostarczana jest z regionu Fukien i sprzedawana pod nazwą „Silvery Tip Pekoe”. Nie jest ani fermentowana ani zawijana. Herbata ta posiada przyjemny, delikatny smak.

Zielona herbata to najstarszy z naparów, znany wśród Azjatów od wieków. Aby posiadał piękną, zieloną barwę i esencjonalny aromat, świeżo zebrane liście poddaje się parowaniu, a następnie suszeniu w ogniowych piecach, gdzie pod wpływem dużej temperatury tracą wilgotność. Dzięki tym dwóm zabiegom zachowują naturalną zawartość taniny i 1% związków kofeinowych, co sprawia, że napar bogaty jest w witaminę C, chlorofil i minerały. Zielona herbata posiada delikatny smak i ma pozytywny wpływ na nasz organizm, np. wspomaga koncentrację. W ofercie Ahmad Tea London znajdziemy między innymi Green Tea Pure, czyli – delikatnie kojącą mieszankę, która ma wyjątkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie, chociażby ze względu na niską zawartość teiny.

Herbata czerwona powstaje z tego samego surowca, co herbata zielona. Świeże liście poddaje się więdnięciu, zwijaniu i krótkiej fermentacji. Po takich zabiegach napar posiada szary kolor i rozmyty smak, dlatego dodaje się do nich specjalne aromaty i dodatki. Jeśli jednak po zebraniu liści odczeka się trochę dłużej, a dopiero potem podda się je powyższym procesom, otrzymamy herbatę Pouchong o ciekawym posmaku.

Poradnik przygotowany przez ekspertów Ahmad Tea London