Dobre maniery przy stole wigilijnym

123rf.com

Święta Bożego Narodzenia to czas pełen pachnących potraw, mieniącej się tysiącami światełek choinki, góry prezentów i uśmiechniętych twarzy najbliższych. Znajomość savoir-vivre’u pomaga stworzyć niepowtarzalny klimat. Oto kilka zasad dobrego zachowania.
Pojawiła się pierwsza gwiazdka na niebie, więc zasiadamy do stołu. Nigdy jednak nie przeciskamy się, by zająć jak najbardziej komfortowe miejsce! Jeśli gospodyni wcześniej nie przydzieliła gościom miejsc, pytamy, gdzie możemy usiąść. Siadając do stołu, powinniśmy dosunąć krzesło dość blisko, ale nie opierać się klatka piersiową o krawędź stołu. Jeśli na stole znajdują się serwety, bierzemy tę, która leży przy naszym nakryciu i rozkładamy ją na kolanach. Zostaje tam, aż do momentu, gdy wstaniemy od stołu.

Jak zachować się w sytuacji, gdy, siedząc już przy stole, czekamy na wigilijne potrawy? Na pewno nie zaczynamy jeść, jeśli przy stole nie znaleźli się wszyscy – łącznie z biegającą z półmiskami panią domu. Rozpoczynamy wigilijną kolację w momencie, gdy na stole jest zestaw dań, a przy stole komplet domowników.

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że rozpoczęcie posiłku zawsze inicjuje gospodarz, mówiąc „smacznego”. Gdy potrawa ze względu na za wysoką temperaturę nie nadaje się jeszcze do jedzenia, powinniśmy spokojnie dać jej ostygnąć. Niekulturalnym nawykiem z nas jestdmuchanie na gorące danie czy zbyt głośne jedzenie.

Warto wiedzieć, że istnieje kilka fundamentalnych zasad, którymi należy kierować się nakładając jedzenie na talerz. Zawsze powinno się brać pierwszy kawałek z brzegu tak, by nie naruszyć dalszych porcji. Nie nakłada się posiłku z półmiska swoimi sztućcami, więc by przy każdej potrawie powinny znaleźć się dodatkowe sztućce. Należy pamiętać, że na talerz powinniśmy nakładać tylko tyle, ile jesteśmy w stanie zjeść – pozostawianie resztek uważa się za nieeleganckie, a poza tym góra jedzenia na talerzu wygląda nieestetycznie.

Gdy rozpoczęliśmy już jedzenie, a chcemy nalać sobie napój lub wziąć dokładkę, powinniśmy skrzyżować nóż i widelec na talerzu. To znak, że zamierzamy jeść dalej. W trakcie jedzenia lewą rękę trzymamy z brzegu stołu, natomiast prawą podnosimy do ust, nie opierając łokcia o stół i nie pochylając się nad potrawą. Osoby leworęczne powinny jej przestrzegać w odwrotnej konfiguracji. Należy pamiętać, aby nie kłaść brudnych sztućców na obrusie! Nie opieramy ich także o zastawę. Po ukończeniu posiłku sztućce kładziemy na talerz – nóż i widelec, równolegle do siebie, trzonkami zwróconymi na godzinę piątą. Nigdy nie wycieramy serwetą talerza ani sztućców. Wycieranie talerza z resztek jedzenia za pomocą chleba również nie jest w dobrym tonie!

Podczas posiłku nie wstajemy od stołu. Zatem gdy chcemy wziąć coś, co stoi daleko od nas, prosimy o pomoc osobę siedzącą obok. Nie sięgamy także przed sąsiadem ręką, ani nic przed nim nie podajemy. Powinno się przekazywać przedmiot za plecami osoby siedzącej przy stole, bądź prosząc ją o podanie go dalej.

Ryba, w Polsce najczęściej karp, to jedna z 12 tradycyjnych potraw na wigilijnym stole, ale jej jedzenie często sprawia trudności. Warto wiedzieć, że ryby – wbrew przyjętym zwyczajom – nie powinno się spożywać dwoma widelcami, a tradycyjnie nożem i widelcem, najlepiej specjalnie dedykowanymi. Problematyczne ości wyciąga się z ust za pomocą widelca i odkłada na specjalnie do tego przeznaczony talerzyk, grzebanie w ustach czy plucie jest surowo zabronione!

Na kolację wigilijną przygotowujemy wiele potraw, w tym zupy. W Polsce jest to zwykle barszcz czerwony z uszkami oraz zupę grzybową. Zgodnie z zasadami savoir-vivre zupy je się końcem łyżki – nigdy bokiem. Gdy na talerzu zostanie nam już niewiele płynu, możemy delikatnie odchylić talerz od siebie, by móc zjeść danie do końca. W dobrym tonie jest także pozostawienie ostatków zupy na talerzu. A co robimy z chlebem bądź bułkami dodawanymi do potraw? Wbrew powszechnej opinii, pieczywa będącego dodatkiem do potrawy nie kroi się nożem, tylko łamie.

Ostatnia reguła dotyczy napojów: jeśli chcemy się napić, powinniśmy wcześniej lekko wytrzeć usta serwetą. Zapobiegnie to pozostawieniu nieestetycznego śladu ust na brzegu szklanki.

Rozmowa to jeden z fundamentalnych elementów budujących atmosferę w trakcie spotkań. Nie inaczej wygląda to w Wigilię i święta, gdy stęsknieni za sobą członkowie rodziny zasiadają do stołu. Nic tak nie buduje świątecznej atmosfery, jak miła rozmowa czy zaśpiewanie kolędy!

na podst. mat. kampanii „Żyj smacznie i zdrowo”