Zanim zaświeci wigilijna gwiazda, upieczmy coś prostego i regionalnego. Może piernik? Świetnie smakuje na deser, do wieczornej filiżanki herbaty lub świątecznego kompotu.
Łowicki piernik z marchwi
- mąka 500g
- słodka utarta marchew 3 szklanki
- cukier 1/2 szklanki
- miód gryczany 2 łyżki
- przyprawa do piernika 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- orzechy włoskie garść
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wymieszać: mąkę, marchewkę, przyprawy, cukier, miód, proszek do pieczenia i sodę. Wyrobić ciasto, dodać pokrojone orzechy, wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki, która wcześniej została posmarowana masłem i obsypana bułką tartą. Piec około godzinę. Sprawdzić patyczkiem, czy po wbiciu w środkową część ciasta wychodzi suchy. Piernik wyjąć z formy na kratkę i wystudzić.