Nic nie zastąpi korzennego zapachu, ale wiele słodyczy może zastąpić świąteczne pierniki. Nieoczywiste słodkie prezenty są pomysłowe, efektowne i… łatwe do zrobienia.
Pianki (Marshmallows)
Pianki (Marshmallows) (Fot. Katarzyna Miśkowiec)
Składniki:
- 30 g żelatyny
- 250 g cukru
- 120 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 120 ml wody
- cukier puder do oprószenia formy i gotowych pianek
Sposób przygotowania:
Kwadratową formę wysmaruj olejem (nie smakowym). W 120 mililitrach gorącej wody rozpuść 30 gramów żelatyny i odstaw na dziesięć minut. W tym czasie w garnku o grubym dnie rozpuść cukier w 120 mililitrach wody. Gdy cukier się rozpuści i zacznie gotować (będzie gorący, ale się nie zestali), dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut. Odstaw do schłodzenia.
Wlej do wysokiej miski i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach aż do uzyskania gęstej białej masy. Dodaj pastę waniliową. Ubijaj jeszcze przez chwilę. Przelej do lekko natłuszczonej formy i pozostaw na noc.
Kiedy pianka osiągnie stałą konsystencję, oprósz od góry cukrem pudrem. Teraz czas na drugą stronę – delikatnie obróć naczynie do góry dnem, pianka powinna wypaść na blat. Oprósz ją od góry. Zanurz nóż w cukrze pudrze i pokrój piankę na kawałki. Zanurzaj nóż w cukrze pudrze po każdym cięciu, aby uniknąć sklejania. Każdy kawałek obtocz w cukrze pudrze.
Karmelki z płatkami soli
Karmelki z płatkami soli (Fot. Katarzyna Miśkowiec)
Składniki:
- 115 g masła
- 120 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 3 łyżki wody
- 60 ml syropu kukurydzianego
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- ½ łyżeczki płatków soli
Sposób przygotowania:
Formę do pieczenia 20 × 20 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia i natłuść go olejem. Masło rozpuść w śmietanie.
Wymieszaj cukier i syrop kukurydziany z trzema łyżkami wody w garnku o grubym dnie. Zagotuj.
Gotuj na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje i ściemnieje. Gotową masę karmelową wylej do formy. Poczekaj dziesięć minut i posyp płatkami soli. Następnie zostaw do całkowitego stężenia.
Blok z miodu
Słodkie prezenty - blok z miodu (Fot. Katarzyna Miśkowiec)
Składniki:
- 200 g cukru
- 100 g miodu
- 5 łyżek wody
- 1 łyżka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
W garnku wymieszaj cukier, miód i wodę. Podgrzewaj na delikatnym ogniu, aż cukier się rozpuści.
Po całkowitym stopieniu podkręć trochę ogień i gotuj, aż masa zgęstnieje i ściemnieje. Zdejmij garnek z ognia i dodaj sody oczyszczonej, wymieszaj. Spienioną masę wylej na blachę wyłożoną papierem. Uważaj, będzie bardzo gorąca!
Po godzinie blok z miodu stanie się twardy i gotowy do kruszenia.