Powiedzmy sobie szczerze – to nie jest danie, które przygotujecie na chwilę przed uroczystą kolacją. No ale…tradycja wymaga czasu, a długie przygotowania to część świątecznego rytuału. Jeśli śledź pod pierzynką ma być gotowy na kolację wigilijną, przygotowania zacznijcie już w sobotę wieczorem! - mówi Tomasz Purol.
Śledź pod pierzynką to nie jest danie, które przygotujecie na chwilę przed uroczystą kolacją. No ale…tradycja wymaga czasu, a długie przygotowania to część świątecznego rytuału. Jeśli śledź pod pierzynką ma być gotowy na kolację wigilijną, przygotowania zacznijcie już w sobotę wieczorem! - mówi Tomasz Purol.
- 400 g płatów śledziowych matjas
- sól, cukier i pieprz do smaku
- ocet spirytusowy 200 ml
- trochę świeżego tymianku i estragonu
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- miód duża łyżka
- jabłka 2-3 sztuki
- kawałki ugotowanego buraka lub rzodkiewki
- pomidory koktajlowe kilka sztuk
- cebule 3 sztuki
- słodka śmietana do ubicia 100 ml
- kwaśna śmietanka 24 % 200 ml
Sposób przygotowania: Rozpoczynamy od przygotowania śledzi – trzeba je moczyć w zimnej wodzie przez 6 godzin. Następnie przygotowujemy zalewę - odmierzamy litr wody, dodajemy ocet, jedną cebulę pokrojoną w ćwiartki, rozmaryn, tymianek, estragon, sól i cukier i wszystko to razem gotujemy. Do takiej ugotowanej i wystudzonej zalewy dodajemy wymoczone śledzie, zostawiamy je na kolejne 24 godziny i zajmujemy się czymś innym.
Następnego dnia bierzemy kwaśną śmietanę i doprawiamy ją solą, cukrem, pieprzem i octem. Dodajemy ubitą słodką śmietanę i razem mieszkamy. Odstawiamy na chwilę. W tym czasie kroimy pozostałe dwie cebule w krążki, obtaczamy w mące i smażymy na złoty w kolor. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i karmelizujemy w miodzie. Buraki, rzodkiewkę i pomidorki koktajlowe kroimy w cienkie plastry. Układamy na półmisku śledzie oraz pozostałe składniki według własnego uznania.