1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Karp na dwa sposoby – przepisy Marcina Molika

Karp – jedno z głównych dań na wigilijnym stole. Może warto przyrządzić je inaczej niż zwykle? (fot. iStock)
Karp – jedno z głównych dań na wigilijnym stole. Może warto przyrządzić je inaczej niż zwykle? (fot. iStock)
Karp pod względem ilości i przyswajalności białka nie ustępuje rybom morskim. Najzdrowszych kwasów tłuszczowych z grupy omega ma, co prawda, nieco mniej od nich, ale jedzony często może być świetnym ich źródłem. I, poza karpiem smażonym, jest bardzo mało kaloryczny!

Filet z karpia duszony w soku jabłkowym

Składniki na 2 osoby:
  • filet z karpia
  • półtorej szklanki soku z jabłek
  • 2 kwaśne jabłka
  • kilka gałązek tymianku
  • łyżka masła
  • cytryna
  • cykoria
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 marchewki
  • olej do smażenia
</a> Fot. Monika Szałek Fot. Monika Szałek

Karpia oczyszczamy i oddzielamy od skóry. Delikatnie solimy i pieprzymy. Obsmażamy na oleju na złocisty kolor. Odkładamy na bok. Na dużej patelni rozgrzewany masła, układamy pokrojoną w plasterki marchewkę, smażymy przez kilka minut z obu stron. Zalewamy sokiem. Po kolejnych kilku minutach dodajemy pokrojone w plastry jabłka, cykorię i tymianek. Dusimy około 7 minut. Dodajemy obsmażonego karpia i resztę masła. Dusimy kilka kolejnych minut. Filet skrapiamy cytryną. Podajemy wszystko razem. Dobrym dodatkiem będzie tost z chałki.

Karp smażony w rozmarynowym maśle

Składniki na 2 osoby:
  • filet z karpia
  • pół główki czosnku
  • pół kostki masła
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 10 krewetek 16/20 z pancerzem
  • 6 szalotek
Składniki sałatki z buraków:
  • garść pokruszonego sera korycińskiego
  • pół kilograma buraków
  • kilka łyżek octu jabłkowego
  • łyżka miodu
  • garść kolendry lub natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie karpia:

Karpia oczyszczamy z ości i odcinamy skórę. Solimy, pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy masło z obranymi ząbkami czosnku i rozmarynem. Na masło wrzucamy krewetki w skorupach, karpia pokrojonego w mniejsze kawałki i obraną, przekrojoną na pół szalotkę. Smażymy wszystko, podlewając masłem od czasu do czasu, nie dłużej niż 10 minut. Po 6 minutach wyjmujemy krewetki.

Przygotowanie sałatki z buraków:

Buraki przykrywamy folią aluminiową, pieczemy w temperaturze 160°, aż będą miękkie. Studzimy, kroimy w drobniejsze kawałki, skrapiamy miodem, octem, posypujemy serem korycińskim, kolendrą lub natką.

Karpia z szalotką i krewetkami podajemy z sałatką z buraków.

 Przepisy pochodzą z książki Marcina Molika „Jak smakuje rok”.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Jak smakuje rok
Autopromocja
Jak smakuje rok Marcin Molik Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze