Kuchnie świata

123rf.com

Każdy kraj pielęgnuje własne tradycje kulinarne, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Najbardziej popularne i jedne z najsmaczniejszych oferuje kuchnia włoska, grecka oraz kuchnia Bliskiego Wschodu. Jakie inspiracje możemy z nich czerpać?
Kuchnia włoska
Jedna z najbardziej cenionych kuchni na całym świecie. Bazuje na dużej ilości przypraw oraz ziół, takich jak bazylia, oregano, kolendra, rozmaryn, czy tymianek. Na całym świcie kojarzona jest z dwoma najpopularniejszymi włoskimi daniami, czyli pastą i pizzą. Słynie również z aromatycznych serów typu parmezan, mozzarella i mascarpone, które spożywa się w towarzystwie białego wytrawnego wina. Charakterystyczna dla włoskich dań jest także długo dojrzewająca szynka parmeńska, która najlepiej smakuje jako jeden ze składników pizzy. Bazą wielu dań jest wyśmienita oliwa z oliwek oraz świeże warzywa, takie jak pomidory, seler czy karczochy. Menu kuchni włoskiej znane jest również z owoców morza i dań rybnych.

reklama

Kuchnia grecka
Swoją tradycją kuchnia grecka sięga czasów starożytnych. Posiłki przygotowywane według jej receptur przepełnione są świeżymi, głównie regionalnymi warzywami, takimi jak bakłażan, oliwki, sałata, cukinia, papryka, cebula czy fasola. Kuchnia grecka słynie z pysznego sera feta, pasty tzatziki, sałatek na bazie oliwy z oliwek oraz pieczywa, które jest podawane do większości potraw. W daniach obficie wykorzystywane są owoce morza oraz ryby, a w szczególności morszczuk. Popularnymi potrawami w kuchni greckiej są także placki z cukinii, krem z soczewicy, faszerowane papryki oraz zapiekanka warzywna z sosem beszamelowym. Jest to kuchnia idealna dla wegetarian, ponieważ oferuje bardzo wiele dań bezmięsnych.

Kuchnia Bliskiego Wschodu
Kuchnia ta uważana jest za jedną z najbardziej barwnych, aromatycznych i wyrazistych w smaku. Ulubionymi składnikami, wykorzystywanymi do przygotowania dań bliskowschodnich, są rośliny strączkowe, takie jak soczewica, bobik czy ciecierzyca. Wśród mięs królują przede wszystkim jagnięcina oraz baranina. Wyjątkowy smak tworzą zioła oraz przyprawy, których nie może zabraknąć w żadnym przepisie. Do potraw często dodawany jest kardamon, kminek, kolendra, cynamon, kurkuma, ziele angielskie, imbir oraz gałka muszkatołowa. Bardzo popularna jest w tym regionie pasta z ciecierzycy i sezamu nazywana hummusem. Równie często spożywana jest baba ghanoush, czyli pasta z bakłażana oraz kotleciki, przygotowywane są z ciecierzycy lub bobiku – falafel.

mat. marki Jasmeen