Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Wróżby Diety

123rf.com
123rf.com
19 września 2016 in Styl Życia by redakcja

Kuchnie świata

Każdy kraj pielęgnuje własne tradycje kulinarne, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Najbardziej popularne i jedne z najsmaczniejszych oferuje kuchnia włoska, grecka oraz kuchnia Bliskiego Wschodu. Jakie inspiracje możemy z nich czerpać?

Strefa zakupów - odwiedź Butik.zwierciadlo.pl

Kuchnia włoska
Jedna z najbardziej cenionych kuchni na całym świecie. Bazuje na dużej ilości przypraw oraz ziół, takich jak bazylia, oregano, kolendra, rozmaryn, czy tymianek. Na całym świcie kojarzona jest z dwoma najpopularniejszymi włoskimi daniami, czyli pastą i pizzą. Słynie również z aromatycznych serów typu parmezan, mozzarella i mascarpone, które spożywa się w towarzystwie białego wytrawnego wina. Charakterystyczna dla włoskich dań jest także długo dojrzewająca szynka parmeńska, która najlepiej smakuje jako jeden ze składników pizzy. Bazą wielu dań jest wyśmienita oliwa z oliwek oraz świeże warzywa, takie jak pomidory, seler czy karczochy. Menu kuchni włoskiej znane jest również z owoców morza i dań rybnych.

Kuchnia grecka
Swoją tradycją kuchnia grecka sięga czasów starożytnych. Posiłki przygotowywane według jej receptur przepełnione są świeżymi, głównie regionalnymi warzywami, takimi jak bakłażan, oliwki, sałata, cukinia, papryka, cebula czy fasola. Kuchnia grecka słynie z pysznego sera feta, pasty tzatziki, sałatek na bazie oliwy z oliwek oraz pieczywa, które jest podawane do większości potraw. W daniach obficie wykorzystywane są owoce morza oraz ryby, a w szczególności morszczuk. Popularnymi potrawami w kuchni greckiej są także placki z cukinii, krem z soczewicy, faszerowane papryki oraz zapiekanka warzywna z sosem beszamelowym. Jest to kuchnia idealna dla wegetarian, ponieważ oferuje bardzo wiele dań bezmięsnych.

Kuchnia Bliskiego Wschodu
Kuchnia ta uważana jest za jedną z najbardziej barwnych, aromatycznych i wyrazistych w smaku. Ulubionymi składnikami, wykorzystywanymi do przygotowania dań bliskowschodnich, są rośliny strączkowe, takie jak soczewica, bobik czy ciecierzyca. Wśród mięs królują przede wszystkim jagnięcina oraz baranina. Wyjątkowy smak tworzą zioła oraz przyprawy, których nie może zabraknąć w żadnym przepisie. Do potraw często dodawany jest kardamon, kminek, kolendra, cynamon, kurkuma, ziele angielskie, imbir oraz gałka muszkatołowa. Bardzo popularna jest w tym regionie pasta z ciecierzycy i sezamu nazywana hummusem. Równie często spożywana jest baba ghanoush, czyli pasta z bakłażana oraz kotleciki, przygotowywane są z ciecierzycy lub bobiku – falafel.

mat. marki Jasmeen


Sprawdź promocje na Butik Zwierciadlo.pl

sim_contentmarketing_zwierciadlo_gallery_main_20161124

5 sposobów na to, jak mądrze spędzić święta z rodziną (i nie zwariować)

„Rodzinnych świąt w atmosferze bliskości” – tego często życzymy sobie przed świętami. Dlaczego więc Boże Narodzenie znajduje się na liście najbardziej stresujących doświadczeń w życiu ...
tyt_vivus

Świąteczne dekoracje domu – po co je robimy?

Kiedy byliśmy dziećmi, ubieranie choinki to był nasz zaszczytny obowiązek. Chyba każdy jednak pamięta chwilę, gdy mama – czasem sądząc, że nikt jej nie widzi ...
tytulowa_braun-1

Praktyczny prezent pod choinkę? List do Świętego Mikołaja

Drogi Święty Mikołaju! Nie wiem, czy nie uznasz tego za niegrzeczne zachowanie, ale piszę do Ciebie z zuchwałym apelem – nie lansuj się nadmiernie przy ...
km_tyt

Prezent dla kobiety. Przewodnik po świecie zmysłów.

Zastanawiasz się, co kupić w prezencie mamie, żonie, siostrze, córce, przyjaciółce? Sięgnij po uniwersalny i prosty klucz, którym będziesz kierować się przy wyborze – zmysły. ...
grafika-tytulowa

Prezent dla osoby, o której niewiele wiesz

Jaki prezent wybrać dla osoby, którą tak naprawdę słabo znasz? Nie wiesz, czym się interesuje, o czym marzy i co lubi. W takim wypadku bezpiecznym ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI