1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Sałatka z bobikiem

Bobik to wschodnioazjatycka odmiana bobu, która różni się od swojego kuzyna wyglądem. Ma wyższą łodygę, dłuższe liście i nasiona  w czerwonym oraz brunatnym kolorze. Z powodu dużej ilości białka bobik nazywany jest „mięsem ubogich”.

W krajach orientu bobik stanowi podstawę diety warzywnej.  Jest to roślina o dużych wymaganiach glebowych oraz wodnych, ale warta wysiłków uprawy, ponieważ zawiera dużo białka: aż od 26% do 32%. Białko to charakteryzuje się przede wszystkim wysoką wartością biologiczną i szeroką przydatnością żywieniową. Bobik może więc być doskonałą alternatywą dla produktów pochodzenia zwierzęcego.

Jest idealnym składnikiem diety osób, które muszą ograniczyć spożycie bogatego w niezdrowe kwasy tłuszczowe mięsa, a także wegetarian czy wegan. Bogaty w potas i błonnik sprzyja także redukcji cholesterolu we krwi, a dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu doskonale sprawdza się w diecie  odchudzającej.

Oto prosty przepis na sałatkę z bobikiem w roli głównej

Składniki
½ główki sałaty lodowej papryka żółta papryka czerwona ogórek zielony oliwki przyprawa kumin puszka bobiku gotowanego (np. marki Jasmeen)

Składniki na sos: ząbek czosnku sól i pieprz łyżeczka melasy z granatów lub musztarda ½ łyżeczki miodu sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania
Gotowany bobik wkładamy do rondelka, następnie podgrzewamy na małym ogniu. W tym czasie kroimy drobno składniki na sałatkę. Następnie przygotowujemy sos. Ząbek czosnku  tłuczemy w moździerzu, dodajemy łyżeczkę melasy z granatów lub zamiennie trzy łyżeczki musztardy. Wciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy ½ łyżeczki miodu, a na koniec odrobinę soli i pieprzu dla poprawienia smaku. Pokrojone składniki na sałatkę mieszamy z sosem. Następnie porcję ciepłego bobiku wykładamy na talerz, a na niego kładziemy sałatkę, którą obficie posypujemy kminem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze