Wbrew powszechnej opinii białko zwierzęce nie powinno być podstawą diety. Wcale nie daje siły, a jego nadmiar może wręcz bardzo szkodzić. Dodatkowo, coraz częściej wychodzą na jaw przypadki karmienia zwierząt antybiotykami czy innymi środkami powodującymi ich szybki wzrost.
Zdrowe białko można czerpać z produktów roślinnych. Rośliny strączkowe mają tyle samo białka co wołowina lub wieprzowina. - Mają one o 50%, a orzechy nawet o 100% więcej argininy, wspierającej proces wydalania amoniaku, ważny dla systemu odpornościowego i układu krążenia, a także poprawiającego libido – mówi Radosław Araszkiewicz z Dr. Jacob’s Poland.
Co na to naukowcy?
Już na początku lat 80. przeprowadzono w Niemczech trzy niezależne od siebie badania dotyczące diety wegetariańskiej. Najważniejsze wnioski – wegetarianie mieli lepsze wyniki morfologii i ciśnienia krwi, wagi ciała, wyższą odporność na choroby, wyższą średnią długości życia i mniejszą podatność na nowotwory i choroby układu krążenia. Zaobserwowano także zjawisko odwrotne – ryzyko zachorowań na raka piersi lub prostaty podnosiło się wraz ze wzrostem spożycia mięsa, średnio o 60-90%. W badaniach nie stwierdzono także objawów jakichkolwiek niedoborów u wegetarian. Stan zdrowia badanych plasował się ponadprzeciętnie dobrze, a dietę wegetariańską uznano jako godną polecenia i zgodną z konstytucją ciała ludzkiego. Badania te, w których udział bierze ok. 2000 osób, są prowadzone w dalszym ciągu, a ich wyniki nie zmieniły się do tej pory.
Patrząc na anatomię człowieka oraz na szereg badań, można jednoznacznie stwierdzić, że jesteśmy stworzeniami roślinożernymi. Na przestrzeni dziejów człowiek był bardziej zbieraczem niż myśliwym. Bulwy, liście i owoce były jego codziennym posiłkiem – upolowana zwierzyna należała do wyjątków, a za małym kawałkiem mięsa musiał się nieźle nabiegać. Można sobie łatwo wyobrazić, jakie konsekwencje niesie stosowanie diety mięsnej przez istotę roślinożerną. Ogromny wzrost zachorowań na nowotwór jelita grubego i inne nowotwory, choroby układu krążenia, chroniczne zmęczenie, mają naukowo potwierdzony związek z nadmierną konsumpcją mięsa.
Ponieważ dziesięciolecia badań nie pozostawiają złudzeń co do szkodliwości nadmiernego spożycia białka zwierzęcego, Unia Europejska przygotowuje program edukacyjny, w którym Europejczycy będą namawiani do zmniejszenia spożycia pokarmów mięsnych przynajmniej o połowę.
na podst.mat.pras.Dr. Jacob‘s Poland