Placki ziemniaczane „od zawsze” są obecne w polskiej kuchni. Warto spróbować ich w oryginalnym połączeniu z pastą z bakłażana, która nada klasycznej potrawie wyrazistą orientalną nutę.
Pasta z bakłażana - nazywana Baba Ghanoush - to mieszanka kremu sezamowego z przyprawami i grillowanym bakłażanem. Zazwyczaj jadana jest jako osobne danie albo przystawka, ale można także wykorzystać ją w oryginalnym przepisie na placki ziemniaczane.
Składniki
½ opakowania pasty z bakłażana (np. Baba Ghanoush marki Jasmeen)
kawałek obranego imbiru
½ kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
kilka kropli soku z cytryny
olej do smażenia
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy. Następnie na tarce trzemy cebulę, imbir oraz przygotowane ziemniaki, całość dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy pastę z bakłażana i jedno roztrzepane jajko, dokładnie mieszając. Rozgrzewamy olej na patelni i za pomocą łyżki formujemy małej wielkości placki. Smażymy je z obu stron na złoty kolor. W tym samym czasie do małej wlewamy jogurt, dodajemy miód, koperek, szczypiorek, sok z cytryny, odrobinę soli oraz pieprzu i całość mieszamy. Gotowe placki ziemniaczane z bakłażana przekładamy na talerz i polewamy sosem jogurtowym.