1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Placki ziemniaczane z pastą z bakłażana

Placki ziemniaczane z pastą z bakłażana

123rf.com
123rf.com
Placki ziemniaczane „od zawsze” są obecne w polskiej kuchni. Warto spróbować ich w oryginalnym połączeniu z pastą z bakłażana, która nada klasycznej potrawie wyrazistą orientalną nutę.

Pasta z bakłażana - nazywana Baba Ghanoush - to mieszanka kremu sezamowego z przyprawami i grillowanym bakłażanem. Zazwyczaj jadana jest jako osobne danie albo przystawka, ale można także wykorzystać ją w oryginalnym przepisie na placki ziemniaczane.

Składniki
½ opakowania pasty z bakłażana (np. Baba Ghanoush marki Jasmeen) kawałek obranego imbiru ½ kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku kilka kropli soku z cytryny olej do smażenia sól i pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy. Następnie na tarce trzemy cebulę, imbir oraz przygotowane ziemniaki, całość dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy pastę z bakłażana i jedno roztrzepane jajko, dokładnie mieszając. Rozgrzewamy olej na patelni i za pomocą łyżki formujemy małej wielkości placki. Smażymy je z obu stron na złoty kolor. W tym samym czasie do małej wlewamy jogurt, dodajemy miód, koperek, szczypiorek, sok z cytryny, odrobinę soli oraz pieprzu i całość mieszamy. Gotowe placki ziemniaczane z bakłażana przekładamy na talerz i polewamy sosem jogurtowym.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze