Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Chrupiące warzywa w sosie jogurtowym


16 grudnia 2011 Przepisy redakcja
Składniki: 1 papryka 1 cukinia 1 bakłażan 1 marchewka 1 cebula 1 korzeń selera 1 łyżka orzechów laskowych 6 łyżek miodu 1 garść lubczyku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka gorczycy 400ml jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka kminku

Paprykę, cukinię, korzeń selera i bakłażana pokrój w trójkąty. Cukinię i bakłażana wykrój bez środka. Marchew obierz i pokrój w talarki. Cebulę pokrój w szerokie piórka. Warzywa blanszuj 3minuty. Orzechy i lubczyk posiekaj. Kminek, kolendrę i gorczycę utłucz w moździerzu. Na oleju w ActiFry podgrzej przyprawy i dodaj warzywa. Smaż ok 10minut. Warzywa muszą być kruche, ale nie miękkie. Dodaj połowę miodu. Z jogurtu, lubczyku, reszty miodu, soli i pieprzu przygotuj sos. Warzywa podawaj z zimnym sosem. Potrawa, która mogłaby zostać eliksirem młodości i pięknej skóry, dzięki dużej zawartości antyoksydantów. Przepis wymyslił Grzegorz Łapanowski dla Tefal



Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI