Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym i imbirem

123rf.com

Kukurydza zawiera mnóstwo składników odżywczych, niezbędnych człowiekowi witamin oraz kwasów omega-3. Ma smaczny, słodki smak i jest wskazana dla osób na diecie bezglutenowej.
Kukurydzę można wprowadzić do codziennej diety na wiele różnych sposobów: jako bazę dań głównych, przekąskę czy dodatek do sałatek. Oto przepis na pyszną kremową zupę.

reklama

Składniki

2 szklanki kukurydzy z puszki marki Sandra
500 ml bulionu warzywnego
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 garść świeżej pietruszki

Sposób przygotowania

W garnku podgrzewamy masło i dodajemy starty imbir, czosnek oraz kukurydzę i smażymy przez około 2 minuty. Kolejno dodajemy kurkumę, ostrą papryczkę oraz sól i całość zalewamy bulionem warzywnym. Całość gotujemy przez około 5 minut. Następnie dodajemy mleko kokosowe i gotujemy zupę przez kolejne 10 minut. Gotowe danie miksujemy za pomocą blendera. Przed podaniem lekko podgrzewamy i dekorujemy garścią kukurydzy oraz świeżą pietruszką.