Kruche gwiazdeczki

Bogdan Biały

Składniki na 4–6 porcji: 400 g mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g masła, jajko, żółtko, 1/3 szklanki śmietany kwaśnej 18-proc., szczypta soli, 2–3 łyżki cukru pudru, biała czekolada, cukier dekoracyjny. Czas przygotowania: 40 minut (dodatkowo godzina chłodzenia)|Składniki na 4–6 porcji: 400 g mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g masła, jajko, żółtko, 1/3 szklanki śmietany kwaśnej 18-proc., szczypta soli, 2–3 łyżki cukru pudru, biała czekolada, cukier dekoracyjny. Czas przygotowania: 40 minut (dodatkowo godzina chłodzenia)

reklama

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym masłem, dodać żółtko, jajko, cukier i śmietanę. Ręką zagnieść ciasto, wstawić w miseczce do lodówki przykryte folią. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować, foremką w kształcie gwiazdek wykroić ciasteczka. Wyłożyć na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia, piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Czekoladę zetrzeć na tarce i roztapiać w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszając. Gdy czekolada się rozpuści, smarować nią ostudzone ciasteczka pędzlem i posypywać dekoracyjnym cukrem.