Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Ciastko lawa z chili

Składniki:

  • masło 6 dag
  • gorzka czekolada 3/4 tabliczki
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • 2 jajka + żółtko całe jajka-2 szt. + 1 żółtko
  • mąka tortowa 3 łyżki
  • chili w proszku 2 szczypty

Sposób przygotowania:

Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pamiętajmy by salaterka nie dotykała wrzącej wody. Dwa jajka i dodatkowe żółtko ucieramy mikserem z cukrem. Do żółtek wlewamy bardzo wolno czekoladę i wsypujemy przesianą mąkę, oraz chili następnie delikatnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanych masłem kokilek.
Moje foremki miały 8 cm średnicy. Piekłam w 190 stopniach z termoobiegiem 11 minut. Następną porcję piekłam 9 minut i było zbyt rzadkie. Ciasteczko posypujemy cukrem pudrem. 

Podsumowanie

Moje pierwsze Fondant au chocolat, czyli ciastko - lawa, to nic innego jak przepyszne czekoladowe ciastko z płynnym środkiem. 

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI