The byk i kanapka z fasolką szparagową

Ta kanapka jest dla Ani. Dawno już ją zamówiła i w sumie brakuje jednego składnika o który prosiła …ale w zamian są dwa inne. Sądzę że równie atrakcyjne. Ania chciała grzyby z bakłażanem na ostro. Na zakupach młode ziemniaki i fasolka szparagowa tak mnie zafascynowały, że postanowiłam lekko zmienić życzenie… soooory.|Ta kanapka jest dla Ani. Dawno już ją zamówiła i w sumie brakuje jednego składnika o który prosiła …ale w zamian są dwa inne. Sądzę że równie atrakcyjne. Ania chciała grzyby z bakłażanem na ostro. Na zakupach młode ziemniaki i fasolka szparagowa tak mnie zafascynowały, że postanowiłam lekko zmienić życzenie… soooory.
1.   bułka z mąki razowej

reklama

2.   młode ziemniaki
3.   młoda fasolka szparagowa
4.   grzyby suszone
5.   rozmaryn suszony
6.   papryczki chili
7.   sezam
8.   serek typu Philadelphia
9.   pieprz syczuański
10. sos balsamiczny
11. sól
 

 

Suszone grzyby namaczam w wodzie +/- 3 godziny wcześniej. Gotuję je najpierw w tej samej wodzie z papryczką chili pod przykrywką – UWAGA! moje papryczki były tak ostre, że w pewnym momencie kiedy próbowałam jak to smakuje, połowę usunęłam – nie dało by się jeść. Młode ziemniaki dokładnie myję Pierwszy raz dotykam je w tym roku… Gotuję je z pieprzem syczuańskim. Na garnek w którym się gotują stawiam naczynie do gotowania na parze do którego wkładam fasolkę szparagową – też młodą – wiosna !!!

 

Kiedy wody w grzybach zaczyna ubywać dokładam do nich masła i duszę je jeszcze chwilkę. Próbuję je co jakiś czas, ok! są gotowe. Lekko ostudzone przekładam do blendera, dokładam serek i dolewam trochę oliwy i soli – miksuję na gładką masę ! Wyszła pyszna ostra pasta grzybowa – jeden składnik kanapki GOTOWY! 

 

Wracam do ziemniaków. Ugotowane na 98% odlewam i kroję w paski, posypuję z dwóch stron suszonym rozmarynem i układam na patelni grillowe. Muszą się lekko uprażyć. Na patelni obok przygotowuję sezam.
Fasolka ugotowana na parze smakuje pysznie.

 

 

Bułkę kroję w poprzek na małe kromki. Dobrze je na moment położyć na patelni grillowej, chociaż na jednej stronie, aby za szybko nie zmiękły pod grzybową pastą.
Ostatnie czynności!
Smaruję kromeczki pasta z grzybów, na to kładę po jednym plastrze uprażonego ziemniaka i posypuję resztą rozmarynu z patelni. Na ziemniak kładę jeszcze jedną mała kropkę past do której „przyczepiam” jedną fasolkę. Wszystko posypuję sezamem i polewam gęstym sosem balsamicznym:) Odrobina soli na koniec.
Kanapki zwłaszcza ułożone razem wyglądają bojowo, jak Pięciu Muszkieterów.
Ta kanapka potrzebuje trochę czasu… myślę że jest idealna również na wieczór