Ciasto na maślance z truskawkami za kuchennymi drzwiami

Moje doniczkowe truskawki już się skończyły. Właśnie upiekłam z nimi ostatnie letnie ciasto.|Moje doniczkowe truskawki już się skończyły. Właśnie upiekłam z nimi ostatnie letnie ciasto.
Trochę mi żal, bo początek sezonu truskawkowego to start lata. A tu już jego środek… No trudno, żal to niepotrzebne uczucie i trzeba cieszyć się z tego, co jeszcze przed nami, a lato wciąż trwa! Te myśli naszły mnie przy pysznym podwieczorku z truskawkowym ciastem i mocną kawą. Ale przecież można będzie przemijające owoce zastępować sezonowymi. No to smacznego!

reklama

Ciasto na maślance z truskawkami

Składniki
  • mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier 1/2 szklanki
  • maślanka 1 szklanka
  • jajka 2 sztuki
  • olej 1/3 szklanki
  • truskawki 300 g
Sposób przygotowania
  • Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy maślankę i olej i mieszamy, aż składniki się połączą.
  • Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy mąkę z proszkiem do masy jajecznej i mieszamy mikserem
  • Formę do pieczenia  wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy  ciasto.
  • Układamy owoce, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. (pieczemy do suchego patyczka).
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika, studzimy i obficie posypujemy cukrem pudrem.
Podsumowanie przepisu