Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Dorsz zapiekany z dojrzewającą szynką


Długo się zastanawiałam, jak można dorsza zmieszać z wieprzowiną…. Kiedy zgłębiałam temat portugalskich kulinariów, okazało się, że Portugalczycy są producentami całkiem ciekawych wędlin. Starając się tę kuchnię bardzo prosto ująć w moje smaki, ułożyłam niebiańsko prosty przepis - pożywny i zaskakująco smaczny.

Zapraszam więc na dorsza zapiekanego z szynką dojrzewającą.

Dla 4 osób potrzebujesz:

  • 4 filety z dorsza
  • 4-6 plasterków szynki dojrzewającej
  • 3 pomidory
  • garść czarnych oliwek
  • 8 ziemniaków
  • 3 cebule
  • oliwę
  • 2 duże ząbki czosnku
  • pieprz + sól

Ułóż kolejno w pojemnym garnku żaroodpornym pokrojone w plastry: cebulę, ziemniaki wcześniej podgotowane w wodzie i mleku (pół na pół) przez 10-15 minut, pomidory, czarne oliwki. Na to połóż filety z dorsza, zalej całość oliwą zmieszaną z wyciśniętym czosnkiem solą i pieprzem, zakryj szynką. Naczynie przykryj i wsadź całość do piekarnika na godzinę w temperaturze 200 stopni.

Podawaj z charakternym czerwonym winem… Tak wiem, do ryby czerwone wino, ale owszem tu się przełamałam i pasuje, zaufaj mi!


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI