Drobiowe szaszłyki i tartinki szpinakowe z hummusem

reklama

Składniki
  • Oliwa z oliwek
  • piersi z kurczaka 2 – 3
  • brązowy cukier 2 łyżeczki
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawy: po łyżeczce soli, papryki, wyciśniętego czosnku, pieprzu, rozmarynu, pieprzu cayenne i zmielonej gorczycy.
  • hummus 2- 4 opakowania
  • pestki dyni szklanka
  • wytrawne spody do babeczek 18 sztuk
  • świeży szpinak 300 g
  • pęczek szczypiorku
  • rzodkiewki 3-4 sztuki
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania

Liście szpinaku myjemy, przelewamy wrzątkiem, po wystudzeniu siekamy. Dodajemy posiekany szczypiorek i drobno pokrojoną rzodkiewkę. Wlewamy oliwę, sok z cytryny i hummus. Dokładnie całość mieszamy i doprawiamy solą. Powstały farsz wykładamy do babeczek.

Pierś z kurczaka kroimy w paski o grubości ok.3 cm. W misce przygotowujemy marynatę z oliwy, przypraw i soku z cytryny. Paski kurczaka umieszczamy w marynacie na przynajmniej poł godziny. Po upływie tego czasu kurczaka nadziewamy na patyczki i grillujemy z obu stron. Kiedy są już gotowe, na każdy patyczek nadziewamy dodatkowo po kawałku marynowanej papryki (można użyć świeżej i upiec ją wraz z drobiem) i po 1 -2 czarne oliwki.

Całość dania posypujemy uprażonymi pestkami dyni.

Szaszłyki podajemy z wytrawnymi babeczkami oraz z hummusem w trzech smakach whomus trio jako dipem.

 

Podsumowanie przepisu