Orientalne przekąski to pyszne i proste w przygotowaniu menu, dlatego bez problemu wykonamy je sami. Oto dwa przepisy na dania, które z pewnością zasmakują wszystkim.
Kremowy dip z tahiny
Tahina to pasta przygotowywana z nasion sezamu. Doskonale smakuje z dodatkiem miodu – w tej wersji najlepiej kosztować ją ze świeżym pieczywem. Wykorzystywana jest także do przygotowywania sosów oraz jako dip do mięs i warzyw. Tahina to również główny składnik orientalnych zup i wyśmienitej, śródziemnomorskiej chałwy. Na sylwestrowy wieczór polecamy tahinę z dodatkiem natki pietruszki.
Składniki:
- 1 – 3 ząbki czosnku,
- ½ szklanki tahiny,
- ½ szklanki soku z cytryny,
- 6 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki,
- woda,
- sól do smaku,
Czosnek przepuścić przez wyciskacz, rozetrzeć z solą i wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny. Następnie dodać tahinę i ciągle mieszając wlać pozostały sok z cytryny. Dodać wodę, tak aby powstał gęsty, jednolity krem. Wsypać posiekaną pietruszkę i dokładnie wymieszać. Potem przełożyć do miseczki. Podawać z chlebkiem pita lub świeżym pszennym pieczywem.
Hummus
Hummus, czyli pasta z ciecierzycy z dodatkiem tahiny, to pyszna przystawka kuchni arabskiej, oryginalnie pochodząca z Libanu. Doskonale smakuje jako dip do pieczywa, na przykład typu pita oraz surowych warzyw. Warto wypróbować ją także z odrobiną soku z cytryny i oliwy, a także z czosnkiem lub pietruszką.
Składniki:
- 2 puszki (400 g) ciecierzycy w zalewie,
- 300 g tahiny,
- 370 ml świeżego soku z cytryny
- 5 ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 60 ml oliwy,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- ostra papryka w proszku.
Do małej miseczki przełożyć ok. 50 g ciecierzycy i pozostawić do przybrania gotowej potrawy. Do większej miski przełożyć resztę ciecierzycy i zalewę z jednej puszki, tahinę, sok z cytryny, czosnek oraz sól. Miksować, aż pasta stanie się gładka i kremowa. W razie potrzeby dodać więcej soku z cytryny lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Po przełożeniu do miseczki, która trafi na stół zrobić wgłębienie pośrodku potrawy i skropić je oliwą. Przystroić pozostawioną ciecierzycą i pietruszką. Jeżeli lubimy potrawy w wersji ostrej możemy posypać hummus ostrą papryką w proszku. Podawać z chlebkiem pita lub pokrojonymi warzywami.