Najlepsza gęsina na świętego Marcina

Kujawsko-Pomorskie gęsiną smakuje! Już po raz trzeci samorząd województwa zaprasza mieszkańców regionu oraz tych wszystkich, którzy lubią dobrą kuchnię i zdrowe jedzenie, na doroczną akcję promocyjną tego przysmaku. Zaplanowano wielki trzydniowy festiwal gęsinowy w Przysieku pod Toruniem i gęsinowe smaki w restauracjach w całym kraju, a także warsztaty kulinarne dla amatorów i profesjonalistów.

reklama

Głównym wydarzeniem akcji pod hasłem „Najlepsza gęsina na świętego Marcina” będzie zaplanowany na weekend Święta Niepodległości (11, 12 i 13 listopada) Kujawsko-pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku pod Toruniem. Zaprasza się przede wszystkim do wielkiej Gęsiej Karczmy w hali namiotowej na 750 miejsc, gdzie w menu znajdą się przede wszystkim gęsie pipki z pęczakiem, żur na gęsinie, gęś w kapuście i marcińskie rogale z masą orzechową, a ceny mają być naprawdę umiarkowane. A do tego muzyka na żywo i podłoga do tańca. Oprawę artystyczną podzielono na trzy bloki – patriotyczny (11 listopada), stricte rozrywkowy (12 listopada) i rodzinny (13 listopada). Festynowi towarzyszyć będzie kiermasz produktów z gęsiny oraz innych produktów regionalnych i rękodzieła.
Także 11 listopada rusza „Czas na gęsinę”, czyli sezon gęsinowy w najlepszych restauracjach w całym kraju. Otwiera go uroczysty obiad z okazji Narodowego Dnia Niepodległości, który marszałek Piotr Całbecki wyda w przysieckiej Daglezji. Ten lokal zaproponuje też swoim klientom jeden z bardziej interesujących pomysłów na gęś na talerzu – przez kolejne cztery weekendy, dwa listopadowe i dwa grudniu, gęsinę będą tu przyrządzać według domowych przepisów panie z kół gospodyń wiejskich.A już 3 listopada odbędą się pierwsze spośród zaplanowanych warsztatów kulinarnych, adresowanych do przyszłych kucharzy (uczniów szkół gastronomicznych), kucharzy hobbystów i profesjonalistów. Adepci zobaczą jak radzą sobie z gęsiną prawdziwi mistrzowie rondla, spróbują też własnych sił pod ich bacznym okiem. Liczymy, że przekonają potem do naszej gęsiny smakoszy w kraju i w Europie. Premierowe takie spotkania zaplanowaliśmy w restauracji Daglezja w Przysieku, Zespole Szkół Chemicznych we Włocławku i Zespole Szkół Rolniczych w Brodnicy. Kolejne odbędą się między innymi w Warszawie, Sopocie, Bydgoszczy i Toruniu.

Szczegółowy program akcji „Najlepsza gęsina na świętego Marcina” tutaj.